Nya tester för det nya coronaviruset är på väg. Foto: SVT

Fortsatt väntan på snabbtester för coronaviruset i Sverige

Publicerad

Runt om i världen arbetar forskare febrilt med att få fram nya tester mot coronaviruset som just nu sprider sig över jorden. Ett antal snabbtester har redan utvecklats men alla möter inte Folkhälsomyndighetens krav.

Den amerikanska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, FDA, har godkänt användandet av ett snabbtest mot det nya coronaviruset. Testet tas med hjälp av en bomullspinne som förs in i näsan och ska enligt företaget bakom produkten ge svar på bara 45 minuter, jämfört med de cirka fyra timmar som analysen som används i Sverige just nu tar.

– Den här typen av test hoppas jag kommer till den svenska marknaden snart. Företaget bakom testet kommer att lansera och sälja det från och med april för nu har de fått allt validerat och godkänt, säger Karin Tegmark Wisell som är med i Folkhälsomyndighetens ledningsgrupp.  

Arvsmassa eller antikroppar för att hitta coronaviruset

Den testmetod för det nya coronaviruset som används inom svensk hälso-och sjukvård grundar sig på en metod som kallas för PCR, vilket innebär att man söker efter arvsmassa från viruset. Vanligtvis görs det genom tester från näsa och svalg.

Blodprover, så kallade serologiska undersökningar, är ett annat sätt att testa för viruset. Då söker man efter antikroppar i blodet som bildats till följd av infektionen.  

Australiensiska myndigheter har godkänt flera blodprover som testmetod.  En del ger svar på endast 15 minuter. 

Blodprover som testmetod inte aktuellt i Sverige  

Blodprover kommer dock inte att införas i Sverige för att diagnostisera akuta fall av covid-19 enligt Karin Tegmark Wisell. Hon anser metoden för osäker då antikroppssvar kan ta lång tid att utveckla och därför riskerar att ge ett falskt negativt svar i början av en infektion. 

Däremot skulle blodprover som testar för antikroppar kunna användas i ett senare skede för att analysera och sammanställa hur många som insjuknat i sjukdomen, och för att testa sjukvårdspersonal för att se om de haft sjukdomen menar Karin Tegmark Wisell. 

– Det man har sett är att antikroppsbildningen kommer igång först någon gång under den andra infektionsveckan, därför är den här typen av tester inte användbara i början av infektionen, säger hon.

Svensk forskning inom området 

Åke Lundkvist, professor i virologi vid Uppsala universitet leder en forskargrupp som jobbar för att få fram ett blodprov. De letar främst efter en testmetod som påvisar IgM- och IgG-antikroppar.  

Det är dock inte fråga om ett snabbtest som tar 5-10 minuter, utan två timmar om allt går enligt plan. 

– Väldigt många snabbtester är på gång men det stora problemet är att veta hur bra eller dåliga de är, säger Åke Lundkvist.  

På en rak fråga om Karin Tegmark Wisells påstående att serologiska tester inte är tillförlitliga vid infektionens början svarar Åke Lundkvist: 

– Vi vet ännu inte riktigt hur lång tid det tar att utveckla ett antikroppssvar, eller hur de kan tänkas variera hos olika coronapatienter. Men det finns exempel på infektioner där man redan har ett antikroppssvar när sjukdomen bryter ut samtidigt som virusnivåerna i blodet i princip hunnit försvinna. Då fungerar IgM-detektion mycket bra.

Avråder från hemmatester 

Det finns ett flertal hemmatester att köpa via nätet som ska ge snabba svar på om man har sjukdomen eller inte, men de avråder Karin Tegmark Wisell vid Folkhälsomyndigheten starkt från att använda. 

-Det finns ingen dokumentation kring hur känsliga de här testerna är. De kan vilseleda någon som tar provet för att se en akut infektion som kanske inte syns i testet. Vi vet heller inte hur de reagerar på den situation som vi har i Sverige idag med många andra infektioner i omlopp och möjligheten för korskänslighet hos den här typen av tester, säger hon.  

Ordlista

IgM: en antikropp mot sjukdom som produceras av vita blodkroppar i kroppens immunförsvar. De har till uppgift att motverka främmande ämnen i kroppen t.ex. virus och bildas tidigt vid infektion, men försvinner också relativt snabbt.

IgG: samma som ovan men bildas senare i infektionsförloppet och finns kvar under längre tid i kroppen. 

Serologisk test: ett blodprov. Används för att leta efter ovanstående antikroppar för att diagnostisera covid-19.  

PCR-test: en typ av prov som letar efter arvsmassa från virus. 

Källa: ne.se, Åke Lundkvist 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.