I april förra året stängde nästan alla länder i världen helt eller delvis sina skolor för att stoppa coronasmittan. Omkring 1,6 miljarder elever drabbades. Enligt Världsbanken innebär det att eleverna får sämre möjlighet att få ett bra jobb med en hög lön i framtiden – vilket uppskattningsvis innebär 10 000 miljarder dollar i förlorad framtida löneutveckling, enligt deras beräkningar.
“Lärandet är en social process”
Martin Karlberg, skolforskare vid Uppsala universitet, menar att lärande är en social process som till viss del blir lidande när det sker på distans bakom skärmar.
– Man får höra elever ställa frågor, man hör läraren förklara för andra när man som elev kanske inte själv förstått att man inte har förstått, säger Martin Karlberg i Vetenskapens värld – Coronakampens pris.
Han menar att en del elever kan komma ur pandemin med stora kunskapsluckor som gör att det blir svårare att klara framtida studier.
– Ja, sannolikt är det så. Eftersom betygen troligtvis inte kommer att påverkas negativt så kommer de att komma in på universitet på samma sätt som tidigare, men kommer att ha sämre förkunskap.
Se mer om hur pandemin påverkar samhället i Vetenskapens värld – Coronakampens pris, måndagen den 1 mars klockan 20.00 i SVT2 eller på SVT Play från den 28 februari.