I studien har forskarna tittat på data från över 266 000 människor som mellan åren 1995 och 2015 har erbjudits och utfört konditionstest via sina jobb. Personerna har fått utföra ett test på cykel för att ta reda på sin kondition. Därefter har man kunnat gå igenom informationen för att se vilka av dessa hundratusentals personer som senare drabbats av hjärt-kärlsjukdom.
Resultatet visar att män jämfört med kvinnor i samma ålder och kondition har en högre risk att drabbas av en hjärt-kärlsjukdom. Exempelvis hade män i den yngre åldersgruppen, 18-49 år, med dålig kondition liknande risk som kvinnor i den äldre åldersgruppen, 60–74 år, att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.
Det var något som förvånade forskargruppen vid GIH.
– Vi vet sedan tidigare att män har en högre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, men att skillnaden i risk mellan jämngamla män och kvinnor i alla åldrar och över nästan hela konditionsspannet var så stort är inte känt sedan tidigare, säger docent Elin Ekblom Bak, en av de ansvariga forskarna vid GIH.
”Enkelt att påverka sin kondition”
I genomsnitt minskade risken för hjärt-kärlsjukdom med 2,3 procent och en för tidig död med 2,6 procent, per varje högre milliliter syre som kan tillföras varje kilogram kroppsvävnad per minut. De med sämre kondition hade störst riskminskning, enligt studien.
– De som har mest att vinna är de som i dag har sämst kondition. Det behöver inte vara så komplicerat att påverka sin kondition.
Det viktigaste är att man kommer upp i puls och blir något andfådd, säger Elin Ekblom Bak.
– Att vara aktiv behöver inte vara så komplicerat. Ta en rask promenad, gå i trappor – det finns mycket du kan göra som du inte ens behöver byta om för, säger hon.