• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Stora mängder av världens kollager ligger fryst i den Arktiska tundran. Foto: Storyblocks

Två graders uppvärmning kan dubbla utsläppen av koldioxid

Uppdaterad
Publicerad

Två graders uppvärmning kan släppa ut ytterligare 230 miljarder ton kol från marken, visar en ny studie. Det är motsvarar ungefär lika mycket koldioxid som totalt tillförts atmosfären sedan industrialiseringens början.

Även om vi klarar Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till 2 grader, så kommer temperaturförändringen ha stor påverkan på kolreserverna som ligger lagrade i världens jordar. 

– När det blir varmare blir det mer bakterier som bryter ner kolet som finns i marken, framförallt i kalla områden där det finns permafrost, säger Gustaf Hugelius, naturgeograf vid Stockholms Universitet och en av medförfattarna till studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications. 

Klimat

Enorma mängder kol i marken

Forskarna tror att det finns ungefär tre gånger så mycket kol i marken som det redan finns i koldioxid atmosfären, och mycket ligger lagrat i de kallare regionerna eftersom nedbrytningsprocesserna går långsammare där.  

Den globala uppvärmningen till följd av utsläppen av växthusgaser kan göra att de här platserna går från att vara lagringsplatser för kol till att bli utsläppare av koldioxid.

Den “arktiska amplifikationen”

På grund av den så kallade “arktiska amplifikationen”, det vill säga att uppvärmningen går dubbelt så snabbt i Arktis, så kommer temperaturen stiga med cirka fyra grader här när jorden i genomsnitt värms upp två grader.

– Forskare har tidigare uppskattat att vi kan släppa ut ytterligare 430 miljarder ton kol innan vi når en uppvärmning på 2 grader. Den nya prognosen innebär att vi kanske faktiskt bara har hälften. Detta gör det även mer angeläget att minska de mänskliga utsläppen av växthusgaser så fort som möjligt, säger Birgit Wild, forskare vid Stockholms universitet.  

Kombinerat modeller

Forskarna har kombinerat data från klimatmodeller med faktiska mätningar på hur kol reagerar på temperaturförändringar i markhål på flera olika platser runt om i världen.

Men exakt hur snabbt de här utsläppen kommer ske kan forskarnas modeller inte förutspå.  

– De här beräkningarna tar ju inte med att vegetationen blir grönare samtidigt, så det kommer finnas andra processer som motverkar det till viss del, säger Gustaf Hugelius.

Mer om koldioxiden i atmosfären i Vetenskapens värld ”Teknikerna som vill hacka klimatet”, måndag 20.00 på SVT2 eller på SVT play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet