Hur får lutfisken sin märkliga konsistens?

Publicerad

Varje dag fram till jul kommer vetenskapsredaktionen att göra dig lite klokare. I dag: En lutad delikatess.

Lutfisken är älskad och hatad.  Den faller inte alla i smaken, fast för många är julen inte komplett utan denna vita och lite dallriga fiskrätt.

All lutfisk kommer från långa – en fisk som fiskas vid Irland,Skottland och Island under några korta vår- och sommarveckor.

Vetenskapens Jul

Föratt bevara fisken torkas den, och sedan läggs den i blöt.

Men varifrån får lutfiskensin geléaktiga konsistens?

Men det är lutningen, då en blandning av lut och sodahälls över den blötlagda fisken, som ger lutfisken dess geléaktiga konsistens. Detta gör att den blir väldigtbasisk – med ett pH-värde på mellan elva och tolv. Sannolikt världens mest basiska livsmedel.

Det höga pH-värdet löser upp en del av fiskens proteiner, och göratt fiskköttet kan ta upp stora mängder vatten – vilket gör detlöst och poröst.

– Ligger den för länge i lut, eller om luten ärför koncentrerad, kan fiskköttet bli helt upplöst, och vi skulle fådricka lutfisken. Inte så aptitligt kanske, menar Lars Lövgren,universitetslektor vid Kemiska institutionen vid Umeå universitet.

Mjukar upp det knastertorra köttet

Lutningen är etthantverk där varje fisk får sin individuella behandling, och är enprocess som härstammar från den tid då torkning var ett vanligtsätt att konservera mat.

För att sedan mjuka upp det knastertorraköttet kom man på att det fungerade att hälla på lut, som man fickfram genom att lösa upp björkaska i vatten.

Förr i tiden åts det lutfisk vid alla möjliga tillfällen, men i dag är det mest vid jul den dyker upp – som en påminnelse om gågna tiders sätt att bevara mat, utan att ha tillgång till vare sig kylskåp och frys.

Rätt smart, om man tänker på det.

Lutfiskens historia

Den äldsta noteringen som finns om svensk lutfisktradition är från Linköping och biskop Hans Brask, 1464–1538, som enligt historien festade på lutfisk med mandel, russin och ärtor under fastan.

Under 1500-talet fanns det priviligierade fiskmånglare med yrkestiteln ”fiskblöterskor” ett yrke som ansågs passa ensamstående kvinnor.

En gång i tiden hade Sverige en fiskeflotta på 40-50 ”lutfiskefartyg” som var specialiserade på att fiska långa av mycket hög kvalitet. Det var ett mycket slitsamt och farligt jobb.

Beredningen av lutfisk härstammar från Nederländerna och Norra Tyskland. I dag lever traditionen kvar i Norge, Sverige, Finland och USA.

Lutfisken är så pass uppskattad att den fått ett eget sällskap: Lutfiskens vänner.

Källa: Umeå Universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vetenskapens Jul

Mer i ämnet