En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar en person med en suddig ansiktsbild, medan den högra sektionen visar en stilren interiör med ett elegant rum i en bunker, inklädd i marmor, med dekorerade taklampor och en sittgrupp. Rummet har en modern och lyxig atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med ner i lyxbunkern – Valter Skarsgård: ”Vad kostar det att bygga?” Foto: SVT/Din guide till jordens undergång

Världens rikaste preppar för undergången – han bygger deras lyxbunkrar

Uppdaterad
Publicerad

Bland världens mest förmögna finns de som förbereder sig för ”The Event”. En potentiell katastrof som kan vara allt från klimathot till kärnvapenkrig. De som har råd investerar i lyxiga skyddsbunkrar där de kan överleva – och samtidigt njuta av hemmabio.

Douglas Rushkoff, författare och professor vid The City University of New York, fick en insyn i jakten på lyxbunkrar när han skulle föreläsa för några av världens rikaste människor om den digitala framtiden. Det var åtminstone vad Douglas Rushkoff trodde. Istället tog samtalet en helt annan vändning. Han blev utfrågad om hur miljardärerna bäst förbereder sig för undergången, eller ”The Event”, som de kallade det.

– Det är termen de använder för klimatkatastrofen eller kärnvapenkrig, ekonomisk kollaps, sociala oro eller pandemier. Händelser som gör världen obeboelig och tvingar dem att retirera till en bunker, så de kan överleva apokalypsen, säger Douglas Rushkoff i SVT:s dokumentär ”Din guide till jordens undergång”.

– Min huvudsakliga reaktion på att möta dessa patetiska människor var verkligen förvåning. Att de rikaste och mäktigaste personer jag någonsin träffat kände sig så maktlösa inför framtiden. De här männen har gett upp på mänskligheten, säger han.

Endast de rikaste har råd

Paul Weldon är entreprenör och bygger lyxbunkrar till miljardärer världen över. Bunkrarna rustas med det man behöver för att överleva – sprängsäkra väggar, eget kommunikationssystem, mat och vatten.

– Ett normalt hushåll kan bo i våra bunkrar ungefär fyra till sex veckor, säger han.

Efterfrågan på lyxbunkrar har ökat

Paul Weldon såg att efterfrågan på lyxbunkrar ökade efter Rysslands invasion av Ukraina. Efter en tid av krig menar han att intresset minskade en aning, men efter att konflikten mellan Israel-Palestina blossade upp ser han hur efterfrågan har ökat igen.

– Det finns ingen tvekan om att det är en global trend, säger Paul Weldon.

Se Din guide till jordens undergång 29 oktober på SVT Play eller på SVT1 klockan 21.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.