För bara några år sedan var det inte många som trodde att det skulle kunna finnas vatten på månen. Och när Apollo-astronauterna skuttade runt i måndammet på 60- och 70-talen såg det minst sagt ganska torrt ut.
Men astronauterna plockade med sig månstenar hem som långt senare skulle visa något helt annat. Analyser så sent som på 2000-talet visade nämligen att inbäddat i stenarna så fanns det spår av vatten.
Men hur kom det dit?
– Det finns i dag två huvudteorier om hur månens vatten kan ha kommit dit. Den första är att det följde med när månen bildades ur jorden, säger Hans Rickman, astronomiprofessor vid Uppsala universitet.
Numera är forskarvärlden ganska enig om att månen kom till när en enorm rymdsten krockade med den unga jorden, för 4,5 miljarder år sedan – och att de enorma mängder materia som bröts loss från jorden slogs samman och bildade månen.
”Teorin stämmer”
Och nu tror sig forskare ha bevisat att månens vatten faktiskt kom från jorden. Man har nämligen kunnat se att vattnet som finns i månstenarna har precis samma kemi som vattnet på jorden.
Forskarna menar därför att både vattnet på jorden och det på månen kommer från samma källa – meteoriter som slog ner på den unga jorden.
– Den rimligaste förklaringen är att vattnet redan fanns på jorden och att det också följde med till månen när den bildades, säger Alberto Saal, forskaren från Brown university i USA som har lett studien.
Två teorier
Alla forskare är dock inte säkra på att det var så månen bevattnades. För kvar finns den andra teorin.
– Den går ut på att månen fick sitt vatten mycket senare. 600 miljoner år efter månens bildande utsattes den nämligen för ett stort bombardemang av isiga kometer, som bildade många av de kratrar som vi kan se på månen idag, och vattnet kan ha kommit därifrån också, säger Hans Rickman.
– Själv tror jag att det ena inte behöver utesluta det andra. Det är möjligt att det skulle kunna finnas vatten med olika ursprung på månen.
Klart är i alla fall att om vattnet faktiskt följde med från jorden så har teorin om månens bildande en hel del kvar att förklara. För hur vattnet på den nybildade månen kunde undgå att förångas i explosionen som gav månen sitt liv, det vet inte forskarna idag.
Månen – vars mysterier har fascinerat människan genom alla tider – verkar alltså fortfarande dölja en hel del hemligheter.
Så gjorde forskarna
- Forskarna tittade på kemin i det vatten som man hittat på månen. Väteatomerna i vatten kan nämligen ha lite olika egenskaper.
- Genom att se hur stor andel av vattnets väte som är ”vanligt” väte och hur mycket som är av en ovanligare typ, kan forskarna se varifrån det kommer.
- Forskare har tidigare dragit slutsatsen att vattnet på jorden kom från en viss typ av meteoriter – och den nya studien visar nu att vattnet i de månstenar som man analyserade också har samma ursprung.
Studien
“Hydrogen Isotopes in Lunar Volcanic Glasses and Melt Inclusions Reveal a Carbonaceous Chondrite Heritage” publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Science.