Foto: TT

Vilken väg kommer Ericsson att välja?

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Telekomjätten Ericssons miljardförlust är större än väntat och det stora frågetecknet blir nu vilken väg den nye vd:n Börje Ekholm ska staka ut för bolaget. Blir det nya besparingar eller kommer företaget att satsa på forskning för att ta sig ur krisen?

Jan Nylander

Ekonomireporter

Osäkerheten har varit stor inför telekombolaget Ericssons bokslutsrapport i dag. För i vanliga fall brukar årets tre sista månader vara det kvartal när Ericsson tjänat mest pengar. För det är då deras kunder – de stora mobiloperatörerna runt om i världen – brukar kasta in extra beställningar före årsskiftet. Det gör att i normala fall kommer en stor del av Ericssons vinst från denna period. Men nu var som sagt osäkerheten mycket stor.

Huawei pressar priserna

För vi som använder mobiltelefon för att ringa eller surfa har vant oss vid allt lägre priser vilket gjort att konkurrensen är mycket hård bland telefonoperatörerna. Det har gjort att de i sin tur hållit hårt i plånboken när de ska lägga beställningar på infrastrukturen: mobiltelefonsystemen som är Ericsssons paradgren. Där har den svenska telekomjätten under många år varit störst och ledande i utvecklingen. Men så är det inte längre. För den kinesiska utmanaren Huawei har genom att pressa priserna gått förbi.

Minskad försäljning och pressade priser var det som gjorde att Ericsson i höstas presenterade ett nytt besparingsprogram där 3.000 anställda i Sverige måste lämna sina jobb. Allt för att sänka kostnaderna.

Genom att slimma kostnaderna med över tio miljarder kronor ska Ericsson därmed bli mer konkurrenskraftigt i framtiden. Men frågan var förstås hur det påverkade resultatet.

Dyrare än beräknat

För besparingsprogrammet har blivit minst en miljard kronor dyrare än vad Ericsson räknat med. Bolaget har också fått en ny vd, Börje Ekholm, och en ny chef brukar alltid börja med att vända på varje sten i bolaget och plocka fram förluster för att sedan kunnat visa  att nu har det vänt.

Och resultatet blev inte vad analytikerna hoppats på. De hade räknat med en vinst på över 400 miljoner kronor.  I stället blev det en förlust för rörelsen på 280 miljoner kronor.  Räknar man med finanskostnaderna stannade förlusten på 963 miljoner kronor. Det är en kraftig försämring jämfört med samma period år 2015 då vinsten blev drygt 11 miljarder kronor.

Den kraftiga resultatförsämringen beror på att omsättningen fortsätter att vika för koncernen och illa varslande är också att intäkterna för Ericssons patent och licenser fortsätter att gå ned.

Vilken väg tar Ericsson?

Men det stora frågetecknet är nu vilken väg den nye vd:n tänker staka ut för Ericsson. För om några år lanseras en helt ny generation mobiltelefonsystem 5G som kommer att än en gång förändra våra liv. När den förra generationen 4G kom var det många som snabbt skaffade sig en ny smart telefon. Med den fick vi en dator i telefonen som gjorde att vi kunde surfa på nätet, med den nya generationen som kommer om några år blir alla maskiner uppkopplade med varandra. Det är till exempel en av förutsättningarna för de självkörande bilarna som nu utvecklas på många håll i världen.

Ericssons värsta konkurrens Huawei satsar nu mycket stora resurser för att bli ledande på den nya tekniken. Och då är frågan hur ett krisdrabbat Ericsson kan hänga med i den matchen?

Där var Ericssons nye vd Börje Ekholm mycket försiktig i sina kommentarer där han skriver att bolaget ska prioritera lönsamhet framför tillväxt och att man nu ser över bolagets prioriteringar för att ange den framtida inriktningen för bolaget.

Han citerade också den berömde ishockeyspelaren Wayne Gretsky:

”Vi ska fokusera på att åka till den plats där pucken kommer att vara, inte till den plats där den har varit.”

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.