Bild till vänster: utbrunna bilar på parkeringen vid Frölunda torg. Bilbränder släcktes på 20 platser i Göteborg på måndagskvällen, höger: Anna König Jerlmyr, gruppledare för Moderaterna i Stockholms stad presenterar
Debattinlägg

Moderaterna: ”Vi välkomnar Kallbergs åtgärder”

”Kallbergs nio förslag vilar på tre teser: riv undan gängens inkomstkällor, bryt upp lojaliteterna och sänk statusen.
Flera överlappar med Moderaternas politik, till exempel föreslår vi att det ska vara möjligt att utmäta tillgångar på distans”, skriver Anna König Jerlmyr (M), Finansborgarrådskandidat i Stockholms stad, i en replik till Jan Kallberg.

Om debattören

Anna König Jerlmyr (M)
Gruppledare och oppositionsborgarråd för Moderaterna i Stockholms stad

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I Stockholm har dödsskjutningarna i kriminell miljö ökat från ett snitt om två till tre per år mellan 1990 och 2013, till ett snitt om över tio per år från 2014 och framåt.

Det dödliga våldet till följd av familjebråk, spontanbråk och inbrottsmord har sjunkit sedan tidigt 1990-tal, som i övriga Europa, men det dödliga våldet i gängmiljöer skenar.

Sverige sticker ut. Nyligen visade en jämförande studie i European Journal on Criminal Policy and Research att det är tio gånger vanligare med dödsskjutningar bland unga män i Sverige än i Tyskland.

Givet utvecklingen är vi nödtvungna att våga tänka nytt.

Kallbergs ansats i sin artikel här på SVT Opinion är därför ett välkommet inslag i svensk kriminalpolitisk debatt.

I Moderaternas arbete för ett tryggare Stockholm är realism och pragmatism de vägledande principerna. Vi har blickat utåt och fokuserar på det empiriskt beprövade och det praktiskt genomförbara.

På kommunal nivå har vi exempelvis studerat den brittiska lagen om antisociala beteenden, som infördes av Tony Blair, och lanserade nyligen ett förslag om att införa en liknande lag i Sverige.

Dels för att unga män som sätter skräck i sin omgivning är ett problem som drabbar allt fler, och polislagen är i dag för snäv för att effektivt angripa problemet, dels för att dra unga män ur beteenden som senare mynnar ut i gängkriminalitet.

Vi har också studerat forskningen bakom den trasiga rutans logik som infördes i New York under 1990-tal av borgmästaren Rudi Giuliani, vars effektivitet mot brottsbekämpning senare har bekräftats i bland annat tidskriften Science. Vi föreslår därför en politik om nolltolerans.

Utöver detta har Moderaterna ett batteri av förslag som riktas direkt mot gängkriminaliteten: fler poliser, jourdomstolar, kameraövervakning, avskaffad mängd- och ungdomsrabatt, häktning vid alla brott som har ett års fängelse i straffskalan och dubbla straff för gängbrottslighet.

Kallbergs nio förslag vilar på tre teser: riv undan gängens inkomstkällor, bryt upp lojaliteterna och sänk statusen.

Flera överlappar med Moderaternas politik, till exempel föreslår vi att det ska vara möjligt att utmäta tillgångar på distans.

Som Kallberg skriver är det också viktigt att bryta upp lojaliteter och få folk vittna. Moderaterna föreslår att straffansvaret för den som skyddar kriminella ska utökas. Straffet för den som hotar vittnen ska skärpas och den som döms för brott kan få strafflindring om han/hon medverkar vid utredning av andra personers brottslighet.

I grunden delar Moderaterna i Stockholm Kallbergs ansats.

För att bryta gängkriminaliteten behöver vi tänka nytt. Det som fungerar och är genomförbart ska prioriteras. Annat finns det inte tid för.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.