Med anledning av bilbränderna i Västsverige skriver Jan Kallberg, professor och säkerhetsforskare verksam i USA, att den senaste ”bilbrandsvågen” liksom andra ungdomsbrott ”kan vara ett insteg till gängkriminalitet”. Samt att rikspolitiker nu ”börjar vädra morgonluft till positionering.
”Men fortfarande tar man inte i kärnproblemet: Att gängkriminalitet ger status och inkomster.”
Kallberg avslutar sitt resonemang med nio åtgärder som han menar skulle ta bort gängen från svenska städer. SVT Opinion har därför tagit reda på just hur riksdagspartierna vill positionera sig; vad de tycker om Jan Kallbergs åtgärder:
1. Erbjud 50 000 kronor kontant till dem som anonymt anmäler illegalt vapeninnehav, förutsatt att detta leder till dom.
- S: Nej.
- MP: Nej. ”Vi vill inte betala kriminella pengar på detta sätt.”
- V: [Har inte möjlighet att svara på SVT:s frågor]
- C: Nja. ”Det är ett intressant förslag, men det kan även finnas en risk för att ett sådant förslag skulle orsaka ökade spänningar och därmed sluta i fler skjutningar och dödsfall.”
- L: Ja. ”Intressant förslag. Exakt utformning behöver dock diskuteras så det blir rättssäkert eftersom det handlar om stora summor och anonyma mottagare.”
- M: Ja. ”Det finns anledning att även fundera kring denna typ av lösningar för att få bort fler vapen från gatorna.”
- KD: Ja. ”Ett intressant förslag för att bryta tystnadskultur och få bort vapen.”
- SD: Nja. ”Vi ställer oss bakom principen och ser positiva möjligheter med förslaget. Detaljerna behöver vi se över.”
2. Öka samkörning och kontroll av offentliga register för att lokalisera var de kriminella parkerat vinsterna från. Nyttja Skatteverket för att få fram svar, eventuellt sköntaxera och utmät – och var beredd att utmäta tillgångar i utlandet.
- S: Ja. ”Detta görs redan. Riktat uppdrag till ett antal myndigheter om att samarbeta kring detta.”
- MP: Ja. ”Redan idag samarbetar myndigheterna för att bland annat få tag i brottsvinster.”
- V: [Har inte möjlighet att svara på SVT:s frågor]
- C: Ja. ”Sekretesspärrar är viktiga för integriteten, men vissa måste förändras i syfte att lättare kunna utreda grov organiserad brottslighet.”
- L: Ja. ”Den personliga integriteten ska alltid värnas, men kriminella ska inte kunna utnyttja sekretessregler för att bedriva sin kriminella verksamhet.”
- M: Ja. ”M har bland annat lagt fram ett förslag som innebär att Polisen ska få betydligt bättre möjligheter att utmäta kriminellas tillgångar.”
- KD: Ja. ”Självklart. Det här sker redan.”
- SD: Ja. ”Det ska inte gå att behålla och nyttja tillgångar som tillskansats genom kriminell verksamhet.”
3. Samordna mellan a-kassa, Försäkringskassan, kommun och andra myndigheter. Fastställd kriminell inkomst avbryter bidragsutbetalningar. Sammanför samboende som falskeligen separerat i folkbokföringen och nyttja den taxerade kriminella inkomsten för att omvärdera bidrag.
- S: Ja. ”Detta görs redan, men arbetet kan säkert utvecklas.”
- MP: Nja.”MP vill slå ihop de myndigheter som betalar ut bidrag till enskilda enligt i med välfärdsbrottsutredningens förslag. Detta för att komma åt felutbetalningar.”
- V: [Har inte möjlighet att svara på SVT:s frågor]
- C: Ja. ”Brott ska aldrig löna sig och ingen ska kunna luta sig tillbaka på brottsinkomster. Samtidigt är det viktigt att barn som finns i de aktuella familjerna inte kommer i kläm.”
- L: Ja.
- M: Ja. ”Vi behöver mer operativ samverkan där våra myndigheter arbetar axel mot axel.”
- KD: Ja. ”Detta sker redan.”
- SD: Ja.
4. Öka avståndet mellan hemorten och fängelsevistelsen även om det skulle innebära byggande av en riksanstalt i Karesuando.
- S: Nja. ”Fängelseort ska avgöras av säkerhetsklassning på fängelset och andra säkerhetshänsyn, men också utifrån var de bäst återanpassas till samhället.”
- MP: Nja. ”En bedömning bör göras av kriminalvården inför varje placering. Att förebygga fortsatt brottslighet måste vara målet.”
- V: [Har inte möjlighet att svara på SVT:s frågor]
- C: Nja. ”Vi har inget emot att intagna avtjänar sitt straff långt från hemmet, men det är Kriminalvården som ska bestämma. Det är också viktigt att se till att barn fortfarande kan behålla kontakten med sina förälder.”
- L: Nja. ”Enskilda hänsyn bör dock tas till varje intagen.”
- M: Ja. ”Det kan beträffande vissa gängmedlemmar finnas anledning att placera dem långt från hemorten.”
- KD: Nja. ”Vi kommer visserligen behöva bygga ut våra fängelser framöver, men det är inte gratis att bygga fängelser ens i Karesuando, även om förslaget har en god poäng.”
- SD:Nja. ”Vi föreslår en mer restriktiv hållning till besök och permissioner, särskilt för personer som avtjänar straff för allvarliga vålds- eller sexuakbrott.
5. Tillåt inte personliga kläder, skor, accessoarer eller smycken som kan indikera status i fängelsemiljö utan fokusera på fängelseuniformer.
- S: Ja. ”Så är det i stor utsträckning redan.”
- MP: Nja. ”Inget vi drivit men intressant ingång.”
- V: [Har inte möjlighet att svara på SVT:s frågor]
- C: Ja. ”I vissa fall skulle detta underlätta rehabiliteringen, medan det i andra fall skulle få motsatt effekt.”
- L: Ja. ”Allt som kan sänka den sociala statusen på kriminalitet är bra.”
- M: Ja. ”Redan idag får intagna i kriminalvården särskilda kläder.”
- KD: Ja. ”Det är viktigt att knäcka statusen för kriminella; göra det svårare för dem att skryta med illegala pengar.”
- SD: Ja.
6. Brottsverktyg, oavsett art, i de kriminella nätverkens verksamhet förverkas och säljs av staten till förmån för Brottsofferfonden. Vare sig det är bilar, bostadsrätter, mobiltelefoner eller datorer.
- S: Ja. ”Det finns ett sådant uppdrag där Skatteverket arbetar med andra myndigheter. Däremot vill vi exempelvis inte vräka barn.”
- MP: Ja. ”Vi arbetar för att öka förverkandet av brottsvinster. En bostad som köpts för pengar från brott bör kunna förverkas.”
- V: [Har inte möjlighet att svara på SVT:s frågor]
- C: Ja. ”Det är viktigt att brott inte lönar sig och därför bör vi utöka polisens möjligheter att beslagta kriminella personers tillhörigheter.”
- L: Ja. ”Brott ska aldrig löna sig. Viktigt att komma åt kriminella från olika håll.”
- M: Ja. ”Det är viktigt att skära bort möjligheterna att livnära sig som kriminell.”
- KD: Ja. ”Detta sker till viss del idag, men det skulle tjänas på att utökas.”
- SD: Ja.
7. Avskaffa förtidsfrigivning för alla utom förstagångsdömda som uppför sig väl. Inse att det kan handla om förvaring.
- S: Ja. ”Detta utreds. Dock är det viktigt att ha en planerad övergång till ett liv utan kriminalitet.”
- MP: Nej. ”Vi vill utveckla den villkorliga frigivningen istället.”
- V: [Har inte möjlighet att svara på SVT:s frågor]
- C: Nja. ”Vi vill slopa dagens system med automatisk villkorlig frigivning efter två tredjedelar av strafftiden och ersätta den med ett system där större hänsyn bland annat tas till hur den enskilde skött sig under verkställigheten.”
- L: Ja. ”Förtida frivigning ska vara en belöning vid gott uppförande, inte en standardlösning.”
- M: Ja. ”M vill avskaffa dagens system med automatisk villkorlig frigivning.”
- KD: Ja. ”Ingen ska friges utan att ha arbetat för det. Exempelvis genom gott uppförande, att ha genomgått behandlingsprogram för missbruk eller utbildats sig.”
- SD: Ja.”Vi vill även införa en möjlighet att döma ut ett tidsbestämt straff för dokumenterat farliga individer som ger möjlighet till förlängning i förvar om personen fortfarande utgör ett hot mot enskilda eller mot samhället.”
8. Tillåt åklagare att erbjuda straffrabatt för gängmedlemmar som vittnar mot andra kriminella.
- S: Ja.
- MP: Nej. ”Detta skulle vara både rättsosäkert och förhållandevis ineffektivt eftersom värdet av de anonyma vittnesmålen skulle vara lägre.”
- V: [Har inte möjlighet att svara på SVT:s frågor]
- C: Nej. ”Det finns risk att den viktiga principen om likhet inför lagen utmanas.”
- L: Ja. ”Straffrabatt ska kunna ges till den som ger tips som gör att polisen kan hitta teknisk bevisning, t.ex. vapen. Däremot inte generellt. Skulle kunna leda till att nätverken kan sätta dit varandra med falska tips.”
- M: Ja.
- KD: Nja. ”Vi har sagt hittills nej av två skäl: Dels skulle det uppmuntra kriminella att ljuga och ange andra som är mer skyldiga än en själv. Dels menar vi att alla brottsoffer har rätt till upprättelse, även om deras förövare skulle vittna mot andra.”
- SD: Ja. Vi är det enda partiet som drivit frågan om ett kronvittnessystem i riksdagen hittills.”
9. Tillåt polisen att göra brottsprovokation.
- S: Nej. ”Polisens uppdrag är att motverka brott. Inte att provocera fram dem.”
- MP: Nej. ”Det är inte acceptabelt ur ett rättssäkerhetsperspektiv. Det riskerar också att kraftigt sänka förtroendet för polisen.”
- V: [Har inte möjlighet att svara på SVT:s frågor]
- C: Nej. ”Det är inte Polisens uppgift att provocera fram ett brott som inte skulle ha begåtts, men vad gäller planerade brott som har kommit till polisens kännedom så ska provokation få användas för att säkra bevisning, till exempel infiltrering.”
- L: Nej. ”Vi vill ha tydliga regler om provokation, vilket inte finns. Ja till att provocera fram bevis men nej till att provocera fram brott och sedan sy in folk för just dessa.”
- M: Nej. ”Det är inte förenligt med grundläggande krav på rättssäkerhet.”
- KD: Nej. ”Polisen får idag provocera fram bevis, men inte brott. Det ska inte vara polisens uppgift att provocera fram som inte har begåtts än.”
- SD: Ja. ”Vi är det enda partiet som drivit från i riksdagen hittills. Det ska begränsas till vissa brott under vissa förutsättningar och endast mot redan brottsaktiva personer.”