Bor du i ett hus i Arjeplog, Pajala, Gällivare eller Kiruna har du antagligen fått höjd fastighetsavgift med 50 procent eller mer jämfört med den gamla fastighetsskatten.
Bor du däremot i Danderyd har avgiften halverats och i kommunerna Vellinge, Lidingö har du sannolikt fått en tredjedel lägre skatt.
Som så många andra reformer genomförda de senaste decennierna så blev effekten av att fastighetsskattens omvandling till fastighetsavgift att de som redan har mest vann på reformen.
Detta håller bostadsbubblan vid liv, orsakar höjda priser som bidrar till ständigt växande skulder. Under tiden har Sverige dessutom avskaffat förmögenhetsskatten, arvsskatten och gåvoskatten.
I dag är Sverige ett skatteparadis för den som äger miljarder och dyra fastigheter, men vanliga löntagare och husägare som bidrar till att uppnå alla politikers dröm att ”hela Sverige ska leva” drabbas.
Partiet Vändpunkt föreslog redan när det lanserades 14 februari att vi skulle differentiera fastighetsavgiften bättre. Klyftorna växer snabbt i Sverige, skatter måste bli med fördelningspolitiskt rimliga.
I dag missgynnas hyresrätter i storstäderna på flera sätt genom hur skatter och avdrag är utformade. Husägare på landsbygden missgynnas också av nuvarande politik.
Fastighetsavgift betalas av alla oavsett vem ägaren är och fastigheten kan heller inte flyttas utomlands. Det är en bra skattebas som många länder också insett.
I USA, som man inte direkt förknippar med fördelningspolitik, betalar till exempel en husägare i New Jersey 650.000 kronor i skatt på en fastighet taxerad/värderad till 30 miljoner. Genomsnittet i hela USA är cirka 350.000 kronor. För ett hus värt en miljon blir istället siffrorna 23.000 kronor och 12.000 kronor.
Kommunen med högst genomsnittlig fastighetsskatt ligger på 75.000 kronor. Den med lägst ligger på 2000 kronor.
Men i Sverige blir det 8049 kronor på 30-miljonersvillan och 7500 kronor för villan värd (taxerad) till en miljon. Det är fullkomligt orimligt. USA har en betydligt mer fördelningspolitisk profil på sina fastighetsskatter än Sverige!
Partiet Vändpunkts förslag är att fastighetsavgiften differentieras beroende på dess värde. Dessutom ska den kunna sänkas om investeringar som är kopplade till produktion av till exempel solenergi eller minskad energiförbrukning genomförs.
För många hus med mindre ekonomiskt värde får man väldigt lite pengar tillbaka när man säljer det, även om man gjort klimatsmarta investeringar i det, fastighetsavgiften borde gynna sådan omställning.
Fastighetsavgiften borde kopplas direkt till värdet, med möjlighet till sänkning för fastigheter som minskat sin miljöbelastning.
Förslaget skulle gradvis öka intäkterna vid prisstegringar och få en positiv fördelningspolitisk effekt. Självklart måste en så stor reform gradvis fasas in så att människor får tid på sig att anpassa sig.
I ett fungerande samhälle bidrar vi alla efter förmåga och ska vi hålla ihop är det rimligt att de med mest tillgångar bidrar mer.
I slutändan tjänar alla på en reform där risken för skyhöga prisstegringar med ohållbar skuldsättning pressas tillbaka och att de som väljer att bo i billigare hus får betala en mer rättvis del av skatterna.