Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia Commons, Hanna Franzén/TT

Landsbygden betalar för skattesänkning i storstäderna

Uppdaterad
Publicerad

I en majoritet av landets kommuner betalar husägare mer i fastighetsavgift i dag, än vad de gjorde innan skatten togs bort 2007. Det visar SVT:s granskning. I Kiruna och Gällivare betalar husägarna 60-70 procent mer i dag än för tio år sedan. Men i kommuner som Danderyd och Lidingö betalar man fortfarande bara hälften så mycket som tidigare.

Vallöftet 2006 var att avskaffa fastighetsskatten. Alliansens reform lanserades som en bred skattesänkning och Kristdemokraternas Göran Hägglund, som drev frågan hårdast, lovade att ”alla” husägare skulle få minskade kostnader.

SVT:s granskning av utfallet, tio år efter att reformen genomfördes, ger en helt annan bild: Kostnaden för landets husägare har ökat.

Som kompensation för skattebortfallet infördes en ”kommunal fastighetsavgift” med ett maxtak. Men de senaste åren har avgifterna skjutit i höjden så pass mycket att husägarna i 160 av landets kommuner betalar mer i fastighetsavgifter än vad man tidigare gjorde i skatt.

Landsbygden är förlorarna

I Gällivare, Pajala och Arjeplog har kostnaden ökat med över 50 procent. I Kiruna 76 procent. Förlorare finns över hela landet men mest på landsbygden, där taxeringsvärdena på många hus har ökat, ofta från låga nivåer. Det har gett ökande avgifter.

I andra änden finns vinnarna – 65 kommuner som fått minskade kostnader. Det handlar om de mest välbärgade områdena i landet, bland annat Täby, Nacka och Vellinge.

Störst minskning står Lidingö och Danderyd för, där kostnaderna till och med har halverats. Här finns flest dyra hus där ägarna betalar maxavgiften – oavsett prisökningar. För dyra villor innebar reformen en skattesänkning på ibland 30 000 till 40 000 kronor per år.

– Landsbygden betalar en procentuellt större del i dag än tidigare. Jag vet inte om det var meningen, men så har det blivit, säger Björn Anderson, utredare på ekonomistyrningsverket, som analyserat fastighetsavgiften.

”Vinnarkommuner” även i glesbygden

Fastighetsskatten kostade 13,2 miljarder kronor 2007. I dag betalar husägarna 16,1 miljarder kronor, en klar ökning även om man räknar bort inflationen. Bryter man ner siffrorna länsvis är alla län förlorare utom Stockholms län som är vinnare.

Kartläggning visar samtidigt att det finns ”vinnarkommuner” även i glesbygden, där summan av avgifter och skatt har minskat. Dit hör Överkalix, Dorotea och Malå. Förklaringen är att det är kommuner som brottas med utflyttning och att marknadspriserna helt enkelt gått ned, vilket även innebär att fastighetsavgiften sjunker.

Detta var fastighetsskatten

Fastighetsskatten var 1 procent av taxeringvärdet.

2008 avskaffades skatten och ersattes av en kommunala fastighetsavgiften på 0,75% av taxeringsvärdet, men med ett maxtak på 6000 kronor.

Maxtaket har ökat successivt till 7812 kronor år 2018.

Samtidigt som fastighetsskatten avskaffades höjdes kapitalvinstskatten vid försäljning från 20 till 22 procent, och möjligheten till uppskov begränsades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.