skola
Kim Karlsson (till höger) är lärare i svenska som andraspråk. I debattartikeln förklarar hon varför det tar lång tid för vissa invandrare att lära sig svenska. Foto: Pontus Lundahl/TT och PRIVAT
Debattinlägg

”Det ÄR imponerande att lära sig svenska som andraspråk”

”Att Hussein och många av mina elever lär sig svenska på ett par år är imponerande. Mycket imponerande rentav”, skriver Kim Karlsson i en replik på Tomasz Striners debattartikel, om varför många invandrare har svårt att lära sig svenska.

Om debattören

Kim Karlsson
Lärare i svenska som andraspråk

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Som lärare i svenska som andraspråk beklagar jag att det inte var någon som berättade för dig att det är imponerande att få högsta betyg i svenska efter tre år i svensk skola.

Din svensklärare borde naturligtvis ha talat om för dig att det är svårt att lära sig behärska ett nytt språk så bra på så kort tid.

Du refererar till unge Hussein som har varit i Sverige i två och ett halvt år och formulerar sig på, som du uttrycker det, ”stakig svenska” och jämför honom med dig själv.

Utan att veta någonting om din språkliga bakgrund utgår jag ifrån Hussein och flertalet av elever jag undervisat när jag informerar dig om faktorer som påverkar andraspråksinlärning. 

Ålder är en av dessa faktorer. Du skriver att du kom till Sverige under början av 70-talet vilket borde innebära att du var någonstans mellan åtta och tretton år när du kom i kontakt med svenska.

Hussein och många andra får först möta svenska språket i sena tonåren. Ju senare du börjar lära dig ett nytt språk, desto svårare är det.

Detta kan vara en bidragande faktor till att en del av de Malmöbor du refererar till i din text inte behärskar svenska i samhällets ögon önskvärd utsträckning.

En annan faktor som spelar in är modersmål och tidigare skolbakgrund.

Många afghanska elever som jag undervisat har haft mer eller mindre bristfällig skolbakgrund i hemlandet. Husseins modersmål är även ett språk vars ortografi skiljer sig avsevärt från svenskan då språken bland annat har olika alfabet och läsriktning.

Att Hussein och många av mina elever lär sig svenska på ett par år är imponerande. Mycket imponerande rentav. 

Slutligen vill jag nämna psykisk ohälsa. Många som invandrar till vårt land idag är flyktingar. De genomgår en livsfarlig resa för att ta sig till trygghet och frihet.

Många som lyckats ta sig till Europa har varit ungdomar som tvingats lämna sin familj kvar i ett krigsdrabbat land eller mist familjemedlemmar längs vägen.

Med ett bagage som detta kan det vara svårt att prioritera att lära sig oregelbundna verb eftersom all energi och tankeverksamhet går till att försöka hantera det du varit med om samt oroa dig för situationen i hemlandet.

Eftersom jag inte känner till anledningen till att du kom till Sverige, uttalar jag mig inte om hur det varit för dig då jag tycker det är viktigt att inte döma någon vars tidigare erfarenheter jag inte känner till. Oavsett hur personen ifråga formulerar sig på svenska. 

Jag håller dock med om att Sverige behöver bli bättre på integration och jag är liksom du övertygad om att vi misslyckas med att få alla att känna sig delaktiga samhället.

Precis som du skriver bör vi inte låta våra kulturella bakgrunder styra vem vi umgås med.

Sverige är relativt ensamt om enspråkigheten som norm, sett till övriga länder. Låt oss ta vara på de språkkunskaper vi har i samhället och se flerspråkighet som en resurs som behövs inom många yrkesgrupper.

Låt oss välkomna ungdomar som Hussein som använt sin flerspråkighet för att göra sin röst hörd i debatten. Imponerande nog.

Kim Karlssons debattinlägg är ett svar på Tomasz Striners inlägg ”Förr imponerades ingen av att man lärde sig svenska snabbt”.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.