Nu nedlagda Barsebäcks kärnkraftverk, sett från Lund. Foto: Emil Langvad/TT

Två av tre svenskar positiva till kärnkraft

Allt fler vill att svensk kärnkraft byggs ut, inte avvecklas. Det visar en ny undersökning som Sifo gjort på uppdrag av SVT Opinion. Bara var femte vill se total nedmontering.
– En klar övervikt vill behålla eller skaffa fler kärnkraftverk, säger Toivo Sjörén på TNS Sifo.

Ett argument som tagit plats i opinionen den senaste tiden är det att kärnkraft är en nödvändighet för att människan ska lyckas lösa klimatkrisen.

Det vill säga att kärnkraften skulle vara avgörande när kol, olja och gas ska fasas ut, eftersom Sverige och övriga världen behöver mycket mer el när transporter, jordbruket, bostäder och industrin upphör med fossila bränslen.

Byggs för få reaktorer

En uppmärksammad rapport som FN:s klimatpanel (IPCC) publicerade i slutet av förra året visade, utöver att kärnkraften i världen skulle behöva öka om den globala uppvärmningen ska begränsas, dessutom att det just nu byggs för få nya reaktorer för att klimatmålen ska kunna nås på det sättet.

Internationella energirådet (IEA) pekar samtidigt på allvaret i kärnkraftens risker.

Professorer som deltagit i IPCC:s arbete har understrukit att panel inte förespråkar kärnkraft, att dess uppdrag inte är att föreskriva för världens länder vad de ska göra.

Stort stöd för att bygga mer

Enligt en ny Sifo-undersökning vill 35 procent av svenskarna bygga ut den befintliga kärnkraften. Nästan lika många, 31 procent, vill behålla den som finns. Totalt är alltså 66 procent av de tillfrågade positiva till kärnkraften.

19 procent vill avveckla den helt.

Jämfört med en liknande undersökning gjord 2017 av SOM-institutet är det en siffra som skiljer sig markant.

Andelen som vill bygga ut kärnkraften har ökat med 26 procentenheter.

– Resultatet av den här undersökningen är spännande, med ett så stort stöd för bevarad eller utbyggd kärnkraft, säger Toivo Sjörén på TNS Sifo.

– Det är bara i Vänsterpartiet som det finns en majoritet för avveckling,

Fotnot. Tidigare angavs att IPCC menar att kärnkraft är nödvändig för att klimatmålen ska nås. Det är bara ett av de scenarier som panelen tittat på.

Fotnot. Ämnet debatteras i Opinion live den 21 mars. Se programmet i SVT Play.

Så gjordes undersökningen

Frågan som ställdes var Vilken är din åsikt om kärnkraftens framtid i Sverige? Alternativen som gavs vad Avveckla kärnkraften helt, Behåll nuvarande kärnkraft, Behåll och bygg ut kärnkraften samt Tveksam, vet ej.

Underlaget omfattar strax över 1100 intervjuer, med relativt jämn fördelning mellan kvinnor och män. Cirka 400 svarande bor i någon av de tre storstadsregionerna och närmare 700 i övriga landet.

Resultatet

Vilken är din åsikt om kärnkraftens framtid i Sverige? (201903)

Avverka kärnkraften helt: 19 procent

Behåll nuvarande kärnkraft: 31 procent

Behåll och bygg ut kärnkraften: 35 procent

Tveksam, vet ej: 14 procent

Åsikter om kärnkraftens långsiktiga användning i Sverige (Resultat från 2017)

Avveckla kärnkraften snarast: 14 procent

Avveckla kärnkraften, men utnyttja de tio reaktorer vi har tills de tjänat ut: 44 procent

Använd kärnkraften och ersätt nuvarande reaktorer med som mest tio nya: 17 procent

Använd kärnkraften och bygg fler reaktorer än nuvarande tio i framtiden: 9 procent

Ingen uppfattning/vet ej: 16 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer