Ett argument som tagit plats i opinionen den senaste tiden är det att kärnkraft är en nödvändighet för att människan ska lyckas lösa klimatkrisen.
Det vill säga att kärnkraften skulle vara avgörande när kol, olja och gas ska fasas ut, eftersom Sverige och övriga världen behöver mycket mer el när transporter, jordbruket, bostäder och industrin upphör med fossila bränslen.
Byggs för få reaktorer
En uppmärksammad rapport som FN:s klimatpanel (IPCC) publicerade i slutet av förra året visade, utöver att kärnkraften i världen skulle behöva öka om den globala uppvärmningen ska begränsas, dessutom att det just nu byggs för få nya reaktorer för att klimatmålen ska kunna nås på det sättet.
Internationella energirådet (IEA) pekar samtidigt på allvaret i kärnkraftens risker.
Professorer som deltagit i IPCC:s arbete har understrukit att panel inte förespråkar kärnkraft, att dess uppdrag inte är att föreskriva för världens länder vad de ska göra.
Stort stöd för att bygga mer
Enligt en ny Sifo-undersökning vill 35 procent av svenskarna bygga ut den befintliga kärnkraften. Nästan lika många, 31 procent, vill behålla den som finns. Totalt är alltså 66 procent av de tillfrågade positiva till kärnkraften.
19 procent vill avveckla den helt.
Jämfört med en liknande undersökning gjord 2017 av SOM-institutet är det en siffra som skiljer sig markant.
Andelen som vill bygga ut kärnkraften har ökat med 26 procentenheter.
– Resultatet av den här undersökningen är spännande, med ett så stort stöd för bevarad eller utbyggd kärnkraft, säger Toivo Sjörén på TNS Sifo.
– Det är bara i Vänsterpartiet som det finns en majoritet för avveckling,
Fotnot. Tidigare angavs att IPCC menar att kärnkraft är nödvändig för att klimatmålen ska nås. Det är bara ett av de scenarier som panelen tittat på.
Fotnot. Ämnet debatteras i Opinion live den 21 mars. Se programmet i SVT Play.