Glesbygdsgodis med havssalt

Glesbygdsgodis med havssalt.

Publicerat:

Tillagningstid:

Det här är ett riktigt enkelt och gott recept på kola till jul. Det går faktiskt lika fort som att springa ner till kiosken. Även räddningen när godissuget sätter in och det är 10 mil till närmaste affär.

Ingredienser

25portioner

  • 50g
    smör
  • 1,5dl
    strösocker
  • 1,5dl
    sirap (ljus eller mörk)
  • 0,5dl
    kakao
  • 1tsk
    flingsalt
  • matolja till formen

Så lagar du

  1. Lägg samtliga ingredienser utom salt i en kastrull. Rör om och låt koka 5 minuter.
  2. Gör ett kulprov: droppa kolasmet i kallt vatten, det ska gå att forma till en boll när smeten har kokat färdigt. Fortsätt koka tills bollen hålls ihop.
  3. Häll upp kolan på bakpapper i en form, cirka 10x15 cm.
  4. Låt svalna och stelna, skär i bitar. Om du önskar använda termometer hittar du graderna nedan.

Temperatur

  • Mjuk kola, 122–125 grader
  • Hård kola, 140–145 grader
  • Helt hård, 160 grader

Dela det här receptet med dina vänner!