Hemmagjord tonic
Publicerat:
2022-11-25Tillagningstid:
Ingredienser
- 1litervatten
- 5stcitroner (skalet)
- 4stlime (skalet)
- 2stgrapefrukt (skalet)
- 2stapelsin (skal)
- 3stcitroner (saft)
- 2stlime (saft)
- 1stgrapefrukt (saft)
- 1stapelsin (saft)
- 20gkinabark
- 80gfinhackad citrongräs
- ½stkanelstång
- 6stkryddpepparkorn
- ½tsktorkad lavendel
- ½tskhela kardemummakärnor
- 1ststjärnanis
- 1nypa(or)salt
- 3sthela nejlika
Sockerlag
- 2dlråsocker
- 2dlströsocker
- 2½dlvatten
Så lagar du
1. Blanda alla ingredienser utan det till sockerlagen i en stor kastrull och koka upp. Låt sjuda under lock i cirka 15 minuter. Låt kallna helt och häll på en väl rengjord glasflaska eller burk. Sätt på ett lock och ställ in i kylskåp i cirka 2 dagar, skaka gärna på flaskan eller burken mellan varven så den blandas lite.
2. Sila lagen först genom en finmaskig sil och därefter ytterligare en gång genom kaffefilter eller väl rengjord kökshanduk för att få en klar och fin lag.
3. Koka samman råsocker, strösocker och vatten till en sockerlag där sockret smält. Låt kallna och blanda med toniclagen. Häll på väl rengjord flaska med lock och förvara i kylskåp där den håller sig cirka 2-3 veckor.
4. När du ska dricka tonicen späder du den till önskad smak genom att blanda den med sodavatten eller annat neutralt kolsyrat vatten.
Tips
Gör en kanongod kaffedrink genom att späda den koncentrerade tonicen med sodavatten och blanda i ett glas med mycket is och kallt, starkt kaffe. Servera genast med en citronskiva.