Smulpaj med crème anglais
Publicerat:
2022-11-25Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
Fyllning
- 600gsyrliga äpplen eller rabarber
- ½dlsocker
- 1mskkanel
Smul
- 150gkallt smör
- 2½dlvetemjöl
- 1dlströsocker
- ½tskbakpulver
- 1tsksalt
- ½tskvaniljsocker
- 2dlhavregryn
- ½msknymalen kardemumma
Crème anglais (vaniljsås)
- 3äggulor
- 3dlvispgrädde
- 3dlmjölk, 3%
- 1vaniljstång
- 3mskströsocker
- 4tskmajsstärkelse
Så lagar du
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Blanda alla ingredienser till smulet utan havregryn i en bunke. Nyp samman allt i en smulig deg och tillsätt slutligen havregryn som också blandas ner.
3. Kärna ur äpplena, skala dem och skär i små bitar eller klyftor. Lägg i en ugnsfast form (gärna i gjutjärn) och blanda med kanel, kardemumma och socker.
4. Toppa med smulet som du fördelar jämnt över formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen fått lätt gyllenbrun färg. Låt svalna lite innan servering.
5. Under tiden smulpajen står i ugnen är det dags att göra vaniljsås.
6. Blanda allt i en kastrull och låt koka upp på medelvärme under omrörning. Låt koka upp ordentligt, så att den börjar tjockna, och passera den därefter genast genom en finmaskig sil.
7. Häll såsen i en ren skål eller kastrull och ställ denna i ett kallt vattenbad. Vispa såsen tills den svalnat. Byt eventuellt vatten i vattenbadet någon gång under tiden så går det snabbare.
Tips
Om vaniljsåsen verkar skära sig kan du vispa ner lite kall vispgrädde så reder det sig.