Julig grötdessert
Publicerat:
2020-12-22Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
- 2,5dlgrötris
- 5dlvatten
- 2krmsalt
- 4msksmör
- 10dlmjölk
- 0,5gmald saffran
- 0,5stkanelstång
- 1dlhackad mandel
- 70grussin
- 1dlrörsocker
- 3dllättvispad grädde
- 6stpolkagrisstänger att garnera med
- 1burk(ar)inlagda mandarinklyftor
Så lagar du
1. Skölj riset ordentligt i ett durkslag.
2. Koka upp salt, vatten, ris, kanelstång, smör och mandel i en kastrull med lock. Rör då och då.
3. Låt riset koka på låg värme i 15 minuter. Rör om med jämna mellanrum så att det inte bränns.
4. Häll på mjölken och saffranet och koka upp på full värme. Rör hela tiden.
5. Lägg nu på ett lock och dra ner temperaturen. Låt det småsjuda och rör om ibland så att det inte fastnar på botten.
6. Låt risgrynsgröten koka klart på spisen på lägsta värme under lock i ca 40 minuter. Rör då och då och kontrollera så den inte bränns.
7. Blanda ner mandariner och russin och placera gröten i små portionsformar. Lägg på den hackade mandeln och sockret och bränn av med en brännare.
8. Stoppa ner polkastången och servera med lättvispad grädde.