Pepparkakstartlette med gräddfilsmousse och citrussallad
Publicerat:
2024-12-16Tillagningstid:
En sötsyrlig dessert med botten av köpe-pepparkaka kryddad med stjärnanis. Tricket som får botten att behålla sin krispighet är smält choklad i smeten. Gräddfilsmousse ovanpå och som topping, en citrussallad. Lätta att förbereda till julens festligheter.
Ingredienser
10portioner
Pepparkakstartlette (5 st formar)
- 200gpepparkakor
- 50gbrynt smör
- ½apelsin, zesten
- 50gsmält mörk choklad, ca 60% kakaohalt
- 1nypa(or)salt
- 2gmixad stjärnanis
Gräddfilsmousse
- 70ggrädde
- 120gsocker
- 4blötlagda gelatinblad
- 2gsalt
- 300ggräddfil
- 230ggrädde
Citrussallad + topping
- 1lime + zest
- 1apelsin
- 1blodgrape eller blodapelsin
- några blad mynta
Så lagar du
Pepparkakstartlette
- Mixa pepparkakorna först, gå sedan i med de övriga ingredienserna så de går ihop.
- Fördela upp smulet i 5st för plastade tartletteformar. Tryck ut smulet och kyl.
Gräddfilsmousse
- Börja med att koka upp grädde 1 med socker och salt, smält gelatinet där i.
- Vispa i gräddfilen i gelatin grädden, sila av. Vispa grädden lättvispad och montera i gräddfilen i grädden. Fyll upp moussen i pepparkaks tartletterna, kyl ca 8 tim.
Citrussallad
- Filéa ut citrusfrukterna och dela ner.
Montering
- Toppa alla tarteletter med citrus salladen och avsluta med mynta.
- Servera hela eller dela dem på hälften med en varm kniv.