Pepparkakstartlette med gräddfilsmousse och citrussallad

Pepparkakstartlette med gräddfilsmousse och citrussallad

Publicerat:

Tillagningstid:

En sötsyrlig dessert med botten av köpe-pepparkaka kryddad med stjärnanis. Tricket som får botten att behålla sin krispighet är smält choklad i smeten. Gräddfilsmousse ovanpå och som topping, en citrussallad. Lätta att förbereda till julens festligheter.

Ingredienser

10portioner

Pepparkakstartlette (5 st formar)

  • 200g
    pepparkakor
  • 50g
    brynt smör
  • ½
    apelsin, zesten
  • 50g
    smält mörk choklad, ca 60% kakaohalt
  • 1nypa(or)
    salt
  • 2g
    mixad stjärnanis

Gräddfilsmousse

  • 70g
    grädde
  • 120g
    socker
  • 4
    blötlagda gelatinblad
  • 2g
    salt
  • 300g
    gräddfil
  • 230g
    grädde

Citrussallad + topping

  • 1
    lime + zest
  • 1
    apelsin
  • 1
    blodgrape eller blodapelsin
  • några blad mynta

Så lagar du

Pepparkakstartlette

  1. Mixa pepparkakorna först, gå sedan i med de övriga ingredienserna så de går ihop.
  2. Fördela upp smulet i 5st för plastade tartletteformar. Tryck ut smulet och kyl.

Gräddfilsmousse

  1. Börja med att koka upp grädde 1 med socker och salt, smält gelatinet där i.
  2. Vispa i gräddfilen i gelatin grädden, sila av. Vispa grädden lättvispad och montera i gräddfilen i grädden. Fyll upp moussen i pepparkaks tartletterna, kyl ca 8 tim.

Citrussallad

  1. Filéa ut citrusfrukterna och dela ner.

Montering

  1. Toppa alla tarteletter med citrus salladen och avsluta med mynta.
  2. Servera hela eller dela dem på hälften med en varm kniv.

Dela det här receptet med dina vänner!