Julvört – Vörtbröd med julsmak
Publicerat:
2016-12-22Tillagningstid:
Ingredienser
20portioner
Skållning
- 1dlsvagdricka
- 50ggrovt rågmjöl
Deg
- 50gsvagdricka (0,5 dl)
- 40gjäst
- 50ggrovt rågmjöl
Bortgöring
- 100gsvagdricka (1 dl)
- 130gmörk sirap
- 100gflytande vört (om det inte går att få tag på – koka ner 5 dl mörkt öl till 1 dl vätska)
- 1 ½tskmald pomerans
- 1 ½krmmalen kryddnejlika
- 3krmmalen ingefära
- 1 ½krmmalen kardemumma
- 50ggrovt rågmjöl
- 500gvetemjöl special eller liknande
- 3tsksalt
Till pensling
- 20ggrädde och mjölk (blandat)
Så lagar du
Receptet ger 2 limpor.
Skållning
1. Koka upp svagdrickan och häll den över rågmjölet.
2. Rör ihop blandningen till en slät massa. Sätt plast eller en tallrik över skålen och låt stå i rumstemperatur till dagen efter.
Deg
3. Blanda skållning, svagdricka, jäst och rågmjöl i maskin i ca 7–10 minuter.
4. Låt blandningen vila under bakduk i ca 30 minuter.
Bortgöring
5. Knåda allt utom salt i maskin i ca 10 minuter.
6. Tillsätt saltet och knåda ytterligare i ca 3–5 minuter.
7. Låt degen vila (gärna i en smord plastlåda) i ca 45–60 minuter.
Forma bröden
8. Forma dina två bröd och låt dem jäsa i en avslagen ugn med en långpanna varmvatten i. Bröden bör jäsa i ca 1 timme eller tills de nått nästan dubbel storlek.
9. Ta ut bröden och långpannan ur ugnen och sätt ugnen på 250 grader. När ugnen nått 250 grader så sätt in bröden i ugnen och spruta på vatten med en blomspruta.
10. Sänk ugnen till ca 200 grader och grädda bröden i ca 35–50 minuter (det kan ta olika lång tid beroende på din ugn).
11. Pensla gärna ytan direkt med lite mjölk och grädde.