Zeinas kåldolmar
Publicerat:
2019-09-03Tillagningstid:
Kåldolmar är en klassiker som nästan känns lite bortglömd. Det kan vara den långa och lite trixiga förvällningen av kålen som gör att vi inte lagar denna goding till vardags. Med ett fryst kålhivud i frysen löser du det på ett kick! Tina upp hela huvudet och du har mjuk kål redo att fyllas och bakas i ugn.
Ingredienser
6portioner
- 2kgvitkålshuvud
Fyllning
- 1dlgrötris
- 1gul lök
- 500gköttfärs
- 1,5tsksalt
- 1tsksvartpeppar
- 1stägg
- 1dlvatten
Garnering
- ljus sirap
- 3dlvatten
Så lagar du
- Lägg kålhuvudet i frysen och låt ligga där i två dygn. Ställ sedan i rumstemperatur och låt tina, det tar ca 1 dygn för det att tina upp helt. Lossa sedan bladen.
- Koka upp grötris i vatten tills de mjuknar, sila av.
- Finhacka löken och stek i smör tills de mjuknar och får färg. Blanda sedan alla ingredienser till fyllningen.
- Lägg ca 2 msk fyllning på varje kålblad, vik in sidorna och rulla till en dolma.
- Hetta upp smör och olja i en stekpanna och bryn dolmarna på medelvärme, ca 3 min på varje sida. Stapla dem i en ugnsplåt.
- Hetta upp ugnen till 175 grader. Lägg vatten i plåten runtom dolmarna, ringla sirap över, täck plåten med foliepapper och ta in i mitten av ugnen.
- Efter ca 30 minuter lyfter du bort folien och låter dem vara i ugnen ytterligare 15 min.
- Servera med kokt potatis, gräddsås och lingonsylt eller rårörda lingon.