Pizza Bianca med svartkål och fläsk

Pizza Bianca med svartkål och fläsk.

Publicerat:

Tillagningstid:

Här inspireras vi av pizzan man gör i Alsace, nämligen tarte flambée. Där brer man ett tunt lager crème fraiche på den tunna, tunna pizzabottnen och toppar sedan med fläsk, lök och god ost. Här lägger vi till svartkål som gärna får bli lite bränd i ugnen, och det går utmärkt att byta ut svartkålen mot grönkål eller kirskål.

Ingredienser

4portioner

  • 4
    pizzabottnar i bollar (se recept på pizzadeg)
  • 2dl
    crème fraiche
  • 200g
    svartkål, grönkål eller kirskål
  • 12skiva(or)
    varmrökt fläsk, skuret ca 1 mm tunna skivor
  • 2
    buffelmozzarellor à 125 g
  • 4dl
    parmesan, gruyère, cheddar eller annan god ost, grovriven
  • 1knippa(or)
    timjan, färsk
  • Rabarberkaramell
  • 2dl
    strösocker
  • ½tsk
    chilifrukt
  • 1dl
    vatten
  • 2msk
    vitvinsvinäger
  • 200g
    tärnade rabarber

Stekt lök

  • 3
    gula lökar, stora
  • smör och olja till stekning
  • salt

Så lagar du

Rabarberkaramell 

Koka samman socker, hackad chili, vatten, vinäger och rabarber tills rabarbern mjuknat och vätskan blivit lite karamellig. Mixa karamellen slät.
 

Stekt lök

Strimla den gula löken. Stek den mjuk i smör och olja på medelvärme tills den är mjuk och karamelliserad. Smaka av med salt.
 

Pizzan

Här hittar du recept på Lisas pizzadeg.

1. Repa kålen från den grova stammen.  Hetta upp ugnen under lång tid till 300°, gärna med en pizzasten i ugnen. Har du inte det kan du sätta in en bakplåt i ugnen och låta den bli riktigt het.

2. Kavla eller dra ut pizzadegen riktigt tunn (när du tror att du är klar ska du göra den ännu tunnare). Använd mycket mjöl så att den inte fastnar och är lätt att hantera.

3. Bred ut ett tunt lager crème fraiche över bottnarna och toppa med stekt lök, fläsk som du doppat i rababerkaramellen, plockad svartkål, plockad timjan samt buffelmozzarella dragen i mindre bitar och riven ost.

4. Grädda pizzan i cirka 5–10 minuter, eller tills pizzan fått fin färg under och rikligt med färg på kanterna. Var inte rädd för lite brända kanter, det ger god karaktär. Servera genast.

Tips

Du kan byta ut rabarbern mot tärnade äpplen.

Dela det här receptet med dina vänner!