Pizza Bianca med svartkål och fläsk
Publicerat:
2022-11-25Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 4pizzabottnar i bollar (se recept på pizzadeg)
- 2dlcrème fraiche
- 200gsvartkål, grönkål eller kirskål
- 12skiva(or)varmrökt fläsk, skuret ca 1 mm tunna skivor
- 2buffelmozzarellor à 125 g
- 4dlparmesan, gruyère, cheddar eller annan god ost, grovriven
- 1knippa(or)timjan, färsk
- Rabarberkaramell
- 2dlströsocker
- ½tskchilifrukt
- 1dlvatten
- 2mskvitvinsvinäger
- 200gtärnade rabarber
Stekt lök
- 3gula lökar, stora
- smör och olja till stekning
- salt
Så lagar du
Rabarberkaramell
Koka samman socker, hackad chili, vatten, vinäger och rabarber tills rabarbern mjuknat och vätskan blivit lite karamellig. Mixa karamellen slät.
Stekt lök
Strimla den gula löken. Stek den mjuk i smör och olja på medelvärme tills den är mjuk och karamelliserad. Smaka av med salt.
Pizzan
Här hittar du recept på Lisas pizzadeg.
1. Repa kålen från den grova stammen. Hetta upp ugnen under lång tid till 300°, gärna med en pizzasten i ugnen. Har du inte det kan du sätta in en bakplåt i ugnen och låta den bli riktigt het.
2. Kavla eller dra ut pizzadegen riktigt tunn (när du tror att du är klar ska du göra den ännu tunnare). Använd mycket mjöl så att den inte fastnar och är lätt att hantera.
3. Bred ut ett tunt lager crème fraiche över bottnarna och toppa med stekt lök, fläsk som du doppat i rababerkaramellen, plockad svartkål, plockad timjan samt buffelmozzarella dragen i mindre bitar och riven ost.
4. Grädda pizzan i cirka 5–10 minuter, eller tills pizzan fått fin färg under och rikligt med färg på kanterna. Var inte rädd för lite brända kanter, det ger god karaktär. Servera genast.
Tips
Du kan byta ut rabarbern mot tärnade äpplen.