Smulpaj med crème anglais

Smulpaj med creme anglais

Publicerat:

Tillagningstid:

Här har du kanske världens godaste smulpaj! Hemligheten är det krispiga smultäcket och mängden smul mot fyllning. Här gör jag den med äpplen med självklart går det utmärkt att byta ut fyllningen mot exempelvis blåbär eller rabarber. (Men tänk på att dubbla sockret i fyllningen om du använder lite syrligare rabarber) Vaniljsåsen créme anglais är försvinnande god och går utmärkt att förbereda någon dag i förväg och förvara i kylskåp.

Ingredienser

6portioner

Fyllning

  • 600g
    syrliga äpplen eller rabarber
  • ½dl
    socker
  • 1msk
    kanel

Smul

  • 150g
    kallt smör
  • dl
    vetemjöl
  • 1dl
    strösocker
  • ½tsk
    bakpulver
  • 1tsk
    salt
  • ½tsk
    vaniljsocker
  • 2dl
    havregryn
  • ½msk
    nymalen kardemumma

Crème anglais (vaniljsås)

  • 3
    äggulor
  • 3dl
    vispgrädde
  • 3dl
    mjölk, 3%
  • 1
    vaniljstång
  • 3msk
    strösocker
  • 4tsk
    majsstärkelse

Så lagar du

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Blanda alla ingredienser till smulet utan havregryn i en bunke. Nyp samman allt i en smulig deg och tillsätt slutligen havregryn som också blandas ner.

3. Kärna ur äpplena, skala dem och skär i små bitar eller klyftor. Lägg i en ugnsfast form (gärna i gjutjärn) och blanda med kanel, kardemumma och socker.

4. Toppa med smulet som du fördelar jämnt över formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen fått lätt gyllenbrun färg. Låt svalna lite innan servering.

5. Under tiden smulpajen står i ugnen är det dags att göra vaniljsås.

6. Blanda allt i en kastrull och låt koka upp på medelvärme under omrörning. Låt koka upp ordentligt, så att den börjar tjockna, och passera den därefter genast genom en finmaskig sil.

7. Häll såsen i en ren skål eller kastrull och ställ denna i ett kallt vattenbad. Vispa såsen tills den svalnat. Byt eventuellt vatten i vattenbadet någon gång under tiden så går det snabbare.

Tips

Om vaniljsåsen verkar skära sig kan du vispa ner lite kall vispgrädde så reder det sig.

Dela det här receptet med dina vänner!