Alpina åkarna vittnar: Tystnadskultur och härskartekniker i ledningen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alpina åkarna vittnar: Tystnadskultur och härskartekniker i ledningen Foto: SVT

Alpina åkare slår larm – förtroendekris i landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Närmre hälften av åkarna i det alpina landslaget saknar förtroende för landslagsledningen. Det visar en anonym enkät som SVT Sport har skickat ut. De vittnar om ekonomiska felprioriteringar, härskartekniker och tystnadskultur.

– Om man säger något som inte är inom ramarna så känner man att man är rädd om sin egen karriär, säger en åkare.

Sveriges alpina landslag går in i säsongen med ansträngd ekonomi, och en förtroendekris mellan åkare och landslagsledning.

SVT Sport skickade ut en enkät till samtliga 19 åkare inför säsongen, som 16 åkare svarade på.

SVT Sport granskar

Hälften uppger att de inte har förtroende för någon i den alpina landslagsledningen. Övriga menar att de har förtroende för några, men ingen har förtroende för hela landslagsledningen.

”Jag saknar förtroendet till förbundet eftersom jag ser bra åkare försvinna på grund av att de har blivit dåligt behandlade. Det ger mig en osäkerhet”, skriver en av åkarna i enkäten.

Sedan 2018 har åtta åkare slutat innan 29 års ålder, varav några av dem i efterhand har kritiserat landslagsledningen och Svenska skidförbundet.

I SVT:s enkät uppger sex av sexton svarande att de har övervägt att sluta.

”Det är klart att man funderade på om framtiden inom det här får mig att må bra när man blir behandlad dåligt och när resurserna inom sporten försvinner”, skriver en av åkarna.

Flera åkare pekar på att förtroendet för landslagsledningen är dåligt och att det finns en tystnadskultur.

”Jag upplever att en person i landslagsledningen har väldigt svårt att ta kritik och jag upplever även att personen ibland använder sig av härskartekniker när man vill framföra kritik”, skriver en annan åkare.

”Tyvärr vet inte ledningen vad som krävs för att nå världstoppen och vet inte mycket om skidåkning”, skriver en tredje.

Förbundet gör kartläggning

SVT Sport har bett om intervjuer med landslagschef Lars Melin och förbundets alpina chef Karin Stolt Halvarsson, men har blivit hänvisade till generalsekreterare Pernilla Bonde.

Hon vill inte svara på några specifika frågor om enkäten, men medger att det finns utmaningar kopplat till det alpina landslaget och att styrelsen därför har inlett en kartläggning.

Vilka är de största utmaningarna?

– Nu är vi inte riktigt färdiga, jag skulle vilja vänta med den analysen. Men det finns ett antal, en av dem är ekonomiska förutsättningar. Kanske att vi i Sverige behöver vara mer tydliga kring ledarskap.

Har du förtroende för den alpina landslagsledningen?

– Jag uttalar mig inte om våra medarbetare, kommer aldrig göra och har aldrig gjort. Jag vill göra hela den här undersökningen nu, faktabaserad, och så tittar vi på åtgärder.

Så har SVT Sport gjort granskningen

Under hösten har det rapporterats om åkarmissnöje på grund av bristande resurser i den alpina delen av Svenska skidförbundet och turbulens inom förbundsstyrelsen.

De aktiva landslagsåkare som SVT Sport har varit i kontakt med har inte velat ge en intervju med namn av rädsla för negativa konsekvenser, därför skickade vi ut en anonym enkät till samtliga 19 landslagsåkare.

16 av 19 svarade och ingen av dem har förtroende för samtliga i landslagsledningen. Hälften, det vill säga åtta åkare, sade att de inte har förtroende för någon i landslagsledningen.

Bland annat svarade sex av sexton också att de har övervägt att sluta. Elva av de svarande tycker att de inte får det stödet de behöver av Svenska skidförbundet för att prestera maximalt.

SVT Sport sökte under flera veckor intervjuer med landslagschef Lars Melin och förbundets alpina chef Karin Stolt Halvarsson. Men från förbundets sida hänvisar man till en intervju med generalsekreterare Pernilla Bonde, som gjordes innan förbundet meddelade att Melin och Stolt Halvarsson inte ville medverka. Bonde, som inför intervjun fått veta att vi gjort en enkät som visade på ett missnöje bland landslagsåkarna, ville i sin tur inte svara på specifika frågor om enkäten.

Efter intervjun med Bonde skickade vi underlaget från enkäten till förbundet. Svaret vi fick då är att de anser att våra frågor är besvarade av Pernilla Bonde och att frågan hanteras internt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet