Ted Ligety har bland annat vunnit två OS-guld. Foto: TT

OS-mästaren Ted Ligety slutar efter VM

Uppdaterad
Publicerad

Ted Ligety, 36, avslutar karriären efter VM i Cortina.

Amerikanen har bland annat vunnit två OS-guld och fem VM-guld.

”Jag har gett allt för sporten och jag är tacksam över vad sporten gett mig tillbaka”, skriver han på Instagram.

VM i Cortina blir Ted Ligetys sista tävling. Amerikanen har tävlat i världscupen i 17 år och har vunnit det mesta som går att vinna.

”Jag älskar den här sporten, det har varit så roligt att tävla i världscupen i 17 år. Jag har uppfyllt mina barndomsdrömmar att vinna OS-guld, VM-guld och världscup-guld.”, skriver alpinstjärnan på sin Instagram.

Ligety blev bland annat olympisk mästare i kombination 2006 i Turin och storslalom 2014 i Sotji. 2013 vann han en VM-guldtrippel, efter segrar i storslalom, super-G och kombination. I och med det blev han den första att göra det sedan franske legendaren Jean-Claude Killy vann fyra guld 1968.

Sonen frågade om medaljer

Ligety som dominerade framför all storslalomen under en lång tid kommer nu att spendera mer tid med familjen som består av frun Mia och tre små pojkar, Jax fyra år och tvillingarna Alec och Will som är sju månader.

När Jax kom hem med en medalj från en skidskola frågade han pappa Ted om han också hade några medaljer. Ted letade i samlingen och sedan gick familjen runt och bar de olika dyrgriparna i hemmet under uppsluppna former.

ARKIV: Så laddar de alpina stjärnorna inför VM (8 februari)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.