Foto: TT

Avslöjat: USA tillät dopade idrottare tävla vidare: ”Effektivt”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s antidopningsbyrå Usada har låtit flera dopade idrottare tävla vidare – i utbyte mot att idrottarna gav dem information.
Det avslöjar nyhetsbyrån Reuters.
”En direkt överträdelse av antidopningsreglerna”, skriver Wada.

Den amerikanska antidopningsbyrån Usada och den internationella antidopningsbyrån Wada har varit på rejäl kollisionskurs den senaste tiden. Anledningen är att Usadas chef Travis Tygart har varit öppet kritisk mot hur Wada mörkade de kinesiska dopningsfallen som togs inför Tokyo-OS 2021, och avslöjades först i våras.

Nu har nyhetsbyrån Reuters avslöjat nya fall, som knappast lär förbättra relationen mellan de två organisationerna.

Uppgifterna bekräftas

Den senaste nyheten handlar om hur Usada tillåtit dopade amerikanska idrottare tävla vidare, behålla prispengar och inte avslöjas offentligt – i utbyte mot att de samarbetat med Usada, genom att ge dem information om andra dopningsförbrytare.

Uppgifterna bekräftas och försvaras av Usadas vd Travis Tygart.

– Det är ett effektivt sätt att komma åt större och systematiska problem, säger han till Reuters.

USA vill fortsätta

Wada, som meddelar att de känner till flera av dessa fall under tidsperioden 2011-2014, är inte lika imponerade över de amerikanska arbetsmetoderna.

”Det är en direkt överträdelse av det internationella antidopningsreglemetet och Usadas egna regler”, skriver de i ett uttalande.

Usada säger, enligt Reuters, att deras regler är nödvändiga och tillåtna, och att de vill fortsätta att arbeta på detta sätt, något som Wada inte alls håller med om.

”Hur känner andra idrottare när de vet att de tävlat i god tro mot de som Usada visste hade fuskat? Det är ironiskt och hycklande att Usada skriker ”fusk” när de misstänker att andra antidopningsorganisationer inte följer reglerna, när de själva inte berättat om dopningsfall under flera år och tillåter fuskare att fortsätta tävla”, skriver Wada.

Vilka idrottare det handlar om är inte känt, men Wada skriver att de känner till ett fall med en idrottare som tävlade på internationell nivå och kvalade till OS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.