IOK:s krav på Salt Lake City: Respektera Wada – annars blir ni av med OS.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se IOK:S presskonferens: ”Det är ett måste att respektera Wada som högsta instans” Foto: TT

IOK:s krav på Salt Lake City: Respektera Wada – annars blir ni av med OS

Uppdaterad
Publicerad

Salt Lake City tilldelades i dag OS 2034.
Men de fick det under ett villkor.
De måste visa respekt för Wada – annars kan de bli av med arrangemanget.

Amerikanska Salt Lake City ska arrangera vinter-OS 2034. Det röstade IOK igenom i dag.

Men trots att staden i Utah, som arrangerade vinter-OS även 2002, var ensam kandidat var det inte utan en viss dramatik på kongressen där beslutet skulle tas.

USA i konflikt med Wada

Detta på grund av konflikten som finns mellan USA och den internationella antidopningsorganisationen Wada.

USA:s antidopningsorganisation Usada har nämligen anklagat Wada för att mörka dopningsskandalen från 2021, då 23 kinesiska simmare testades positivt för dopning – men inte straffades och fick åka till Tokyo och tävla på OS.

IOK vill påverka FBI

Därefter har FBI startat en utredning i ärendet, och Wada har hotat med rättsliga åtgärder mot Usada efter deras kritiska uttalanden.

Dessa ämnen kom upp inför omröstningen kring OS 2034. Det avslöjades då att IOK har satt press på representater från USA:s olympiska kommitté att sätta press på FBI för att avsluta deras utredning.

”Det enda sättet”

John Coates, vice ordförande i IOK, berättade även att de har ändrat arrangörskontraktet och infört en formulering som gör att IOK kan ta bort arrangörsskapet om Wada inte respekteras och deras integritet undergrävs.

– Vi är överens om att om USA inte stöttar, eller bryter mot Wadas regler, kan vi och USA bli av med spelen. Det var det enda sättet som vi kunde garantera att de skulle tilldelas spelen, sade Utahs guvernör Spencer Cox efter tilldelning, enligt nyhetsbyrån AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.