Mardrömscenariot – inga matcher förrän hösten 2021

Publicerad

Fler kan börja träna igen, men tävlingar och matcher för de flesta lär dröja till efter sommaren. Så ser det ut för idrotten efter Folkhälsomyndigheten kommit med nya föreskrifter.

Per Viberg är klubbchef i Kalmarsund – vars damlag i allsvenskan i värsta fall spelar sin nästa match hösten 2021.

– Det skulle inte vara bra att behöva stänga igen en verksamhet i 6-9 månader. Det är klart att det kommer att bli kostsamt för oss och svårt att hålla motivationen uppe för spelarna.

Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter som träder i kraft på måndag gäller fram till den 30 juni. Det blir lättare för de flesta att träna igen – om man kan göra det på ett smittsäkert sätt.

Men det betyder också att alla som inte bedöms vara på elitnivå får vänta med matcher och tävlingar till efter den 30 juni om inte restriktionerna ändras under våren.

Corona och idrott

”Stark oro för att spelare kommer sluta”

Anders Wahlström är barn- och ungdomsansvarig på Svenska Ishockeyförbundet.

– Skulle vi landa där så har framför allt våra föreningar ett jobb att göra med att börja fundera på riktigt hur man kan säkra upp att spelarna kommer tillbaka när vi startar upp nästa säsong.

Han betonar att beskeden från FHM ändå är övervägande positiva då träningsverksamheten får komma igång.

– Men vi känner ändå en stark oro för att spelare eventuellt kommer sluta med hockey när ett av de för många roliga momentet match nu inte går att genomföra.

RF jobbar med tolkning

Läget är ännu oklart för de flesta, inte bara beroende av vad FHM och regeringen beslutar.

Riksidrottsförbundet har under året ansvarat för att översätta FHM:s allmänna råd och föreskrifter till tydligare direktiv för idrotten. Där pågår jobbet nu för fullt med att följa upp tisdagens besked.

Men idrotternas egna specialförbund spelar också en nyckelroll i vilka som räknas till elitverksamheten och ska undantas från matchförbudet.

Herrarna får spela – damerna får vänta

Tydligast blir det kanske i Färjestaden längs Smålandskusten. Innebandyklubben Kalmarsund som strävar efter ha två jämställda A-lag har svårt att leva upp till det i år. Herrlaget leder högstaserien SSL i stor stil. Damerna var obesegrade på första fem omgångarna i den näst högsta serien innan seriespelet i allsvenskan avbröts i höstas.

På herrsidan har allsvenskan fortsatt vara igång. Spelarna i herrarnas näst högsta serie bedöms av innebandyförbundet som elitverksamma till skillnad från damerna.

Om inte myndigheterna ändrar sina föreskrifter under våren, eller örbundet drar om sina gränser, får de vänta till efter sommaren på att spela match igen.

– Det blir tufft för många. Men vi känner att det kommer en framtid efter det här och det är väl så man får de det. I alla fall försöker vi göra det, säger Per Viberg är klubbchef i FBC Kalmarsund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet