Yolanda Ngarambe

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Yolanda Ngarambe berätta om beslutet att dra SOK inför Cas Foto: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Idrottarna stämmer SOK – har betalat nästan 300 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

De sex idrottare som stämmer Sveriges olympiska kommitté har nu betalat in den första summan till Cas och ärendet kommer därmed gå till domslut.

290 000 kronor har betalats för att ärendet inte ska läggas ner.

De fem friidrottarna Yolanda Ngarambe, Sara Lennman, Leo Magnusson, Simon Sundström och Rebecka Hallerth och seglaren Emil Bengtsson har gått samman och stämmer SOK i idrottens skiljedomstol Cas. Grunden till stämningen är att idrottarna kritiserar SOK:s uttagningskrav. Friidrottarna har inte blivit uttagna, trots att de fått inbjudningar att delta av World Athletics. I Emil Bengtssons fall har han säkrat en nationsplats åt Sverige i segling men inte blivit uttagen.

Men det är inte gratis att driva en rättslig process i Cas. För att ärendet ska gå till domslut har idrottarna betalat en avgift på motsvarande 290 000 kronor.

OS i Paris 2024

”Vi hade ett möte i går kväll. Vi kom överens om att vi kör och har nu betalat in” skriver Emil Bengtsson i ett mejl.

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo har tidigare svarat på kritiken från de aktuella idrottarna.

– Gränserna har varit tydliga sedan mitten av hösten och har kommunicerats ut till aktiva och tränare vid flera tillfällen. Inte en enda gång sedan gränserna publicerats har det kommit några frågor eller någon som uttryckt att gränserna har fel nivå, säger Reinebo.

Beslut senast på fredag

Om idrottarna förlorar i Cas kan de behöva betala lika mycket till, plus eventuella advokatkostnader för SOK.

Finansieringen kommer från en insamling idrottarna startat. De har i nuläget inte samlat in tillräckligt för att täcka alla kostnader om de förlorar ärendet.

Enligt Emil Bengtsson ska ärendet nu behandlas skyndsamt av Cas och ett beslut ska tas senast på fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet