Emil Bengtson stämmer Sveriges olympiska kommitté. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Emil Bengtson stämmer SOK

Uppdaterad
Publicerad

I januari tog seglaren Emil Bengtson en nationsplats till OS för Sverige i klassen ILCA7.

Men Sveriges olympiska kommitté (SOK) valde att peta honom till OS i Paris.

Nu stämmer Bengtson SOK, enligt Expressen.

SOK:s tilläggskriterium menar att kravet är att utövaren har en möjlighet att sluta topp tolv. Av den anledningen nominerades han inte av svenska seglarförbundet – trots att han har tagit en nationsplats.

Nu stämmer han SOK och svenska seglarförbundet då han menar att de bryter mot det internationella regelverket.

OS i Paris 2024

Att domstolen underkänner SOK:s icke godkända tilläggskriterier och tillerkänner atleterna skadestånd för eventuellt uteblivet deltagande från olympiska spelen och därmed uppkomna skador”, står det i hans stämningsansökan, enligt Expressen.

Bengtson är inte den enda svensken som uttryckt kritik efter en OS-nobb från SOK. Hård kritik har lyfts fram från flera friidrottare.

”Mitt eget land hindrar mig från att delta”, skrev bland annat Maja Nilsson på Instagram.

SOK skickade under fredagen ut ett pressmeddelande där de poängterar att de inte anser att de bryter mot de internationella reglerna.

De hänvisar till ett mejl från IOK:

”Uppdraget är SOK:s i enlighet med regel 27 i den olympiska chartern, som säger att de nationella olympiska kommittéerna har exklusiv rätt för representation från deras respektive länder i Olympiska Spel och i regionala, kontinentala eller globala idrottstävlingarna som står under IOK:s beskydd”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet