Americas cup

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För första gången tillåts kvinnor delta i America's Cup. Foto: James Tomlinson/Swedish Challenge

Sveriges damer siktar på historisk seger i America's Cup: ”Vill självklart vinna”

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska damlaget siktar högt när de tillsammans med elva andra team i helgen skriver seglingshistoria i Barcelona.
– Vi vill ju självklart vinna, det kan låta kaxigt men ingen går in i America's Cup utan att vilja vinna, säger Rebecca Netzler till SVT Sport.

America's Cup, en av seglingens mest prestigefyllda tävlingar, arrangerades första gången 1851. Nu 2024 gör damerna entré med en egen klass för första gången.

– Det är så häftigt att få vara en del av det och få visa upp både för världen men också för seglingssporten att vi som tjejer faktiskt kan raca de här båtarna också, säger Vilma Bobeck till SVT Sport

Möt det svenska laget och hör om deras mål i spelaren ovan.

Högteknologisk båt

Damerna tävlar i en AC40; en högteknologisk foilande enskrovsbåt, som lyfter över ytan på bärplan, med toppfarter på över 80 kilometer i timmen. Ett kraftpaket som kräver full fokus.

– Man är så koncentrerad och bara sitter och är fokuserad på sin grej. För man vet att gör jag ett misstag här, då kommer det att göra ont, berättar Rebecca Netzler och fortsätter.

– Alltså jag är så fascinerad av den här båten, den klarar så mycket och det är häftigt hur de utvecklat den.

Damklassen tävlar i två grupper

Racingteamet på tävling består av fyra personer, en rorsman och en trimmer på varje sida sittandes i identiska cockpits. Paren har seglet emellan sig och sikten är begränsad vilket ställer höga krav på kommunikationen via headset.

– Vi gör det verkligen tillsammans som ett lag men att ha en tillräckligt bra kommunikation så att alla förstår vad som händer på banan, även om man inte alltid ser samma bild, är en utmaning, säger Vilma Bobeck.

Både Vilma Bobeck och Rebecca Netzler var med i det OS-lag som tog silver i Paris i 49er FX-klassen.

Lagen i damklassen tävlar i två grupper under kvaldagarna. De sex främsta lagen i kvalet tar sig vidare till steg två och slutkampen om en finalplats. Finalen avgörs i ett matchrace för att kora vinnaren den 13 oktober.

Det svenska laget ”Swedish Challenge” inleder sitt tävlande på söndag.

Häng med monsterbåten i America's Cup – se hela reportaget nedan.

americas cup segling

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hela reportaget från America's cup. Foto: James Tomlinson/Swedish Challenge

Womens America's Cup 5–13 oktober

Svenska laget

Styrbord sida: Vilma Bobeck (rorsman), Ida Svensson (trimmer).

Babord sida: Julia Gross (rorsman), Rebecca Netzler (trimmer).

Reserver: Lovisa Karlsson, Felicia Fernström.

Rebecca Netzler och Vilma Bobeck tog OS-silver i somras i 49er FX och Lovisa Karlsson ett OS- brons tillsammans med Anton Dahlberg i 470.

• America's Cup avgjordes första gången 1851 och är den äldsta internationella tävlingen i världen, oavsett sport.

• 2024 införs för första gången en damklass i den anrika seglingstävlingen.

•12 team tävlar i damklassen. Sverige seglar grundomgången i Pool B mot Australien, Kanada, Nederländerna, Spanien och Tyskland. Av dessa går tre team vidare till omgång 2 där de möter topp 3 från Pool A. Finalen seglas 13 oktober mellan de två bästa teamen från omgång 2.

• I damklassen seglar teamen en AC40 – en foilande enskrovsbåt som är 40 fot, cirka 12 meter lång, med toppfarter på över 80 km/h.

• Sverige deltar med ett damlag ”Swedish Challenge” som drivs av företaget Artemis Technologies som även står bakom det svenska ungdomsteam som slutade fyra i sin tävling.

• I herrtävlingen inleds finalseglingarna den 12 oktober mellan titelförsvarande Emirates Team New Zealand och INEOS Britannia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.