Det blev italienskt firande i den första upplagan för damer i America's Cup. Foto: Bernat Armangue

Italiensk seger första gången damerna seglade America´s Cup

Publicerad

Sverige åkte ut i semifinalen. Det blev istället italiensk seger första gången som damerna hade en egen klass i anrika America's Cup.

Den italienska båten Luna Rossa vann matchracet mot brittiska Athena Pathway i farvattnen utanför Barcelona under helgen.

– Det är en underbar känsla. Jag är inte säker på att vi riktigt kan förstå det ännu. Kanske kommer det att sjunka in under de kommande dagarna, säger trimmern Maria Giubilei till America's Cups hemsida.

America's Cup

Segern firades med bubbel som sprutades ur flaskor på båten där titeln säkrades efter att man vunnit det sista racet med åtta sekunder.

Herrklassen startade under söndagen

Under helgen inleddes även herrarnas upplaga av tävlingen där Nya Zeeland möter ett team från Storbritannien.

Där leder Nya Zeeland med 3-0, där man tävlar i formatet bäst av 13 seglingar, alltså först till sju vinster.

Efter den historiska damklassen i tävlingen som startades redan 1851 ställs frågan om även damer kan vara med i den öppna klassen, där endast herrar nu deltar.

– Jag hoppas det. Jag tror att det skulle vara bra – speciellt för att jag verkligen vill delta med Luna Rossa en dag. Jag tror att det skulle vara bra för kvinnor någon gång om det inte fanns en tävling bara för oss utan att vi var blandade med andra seglare, funderar Giubilei.

Resultat America's Cup:

1) Italien (Luna Rossa) 27 poäng
2) Storbritannien (Athena Pathway) 27
3) Spanien (Sail Team Women) 24
4) Sverige (Swedish Challenge) 15
5) Nya Zeeland (Emirates Womens Team) 12
6) Nederländerna (Jajo Team) 7

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

America's Cup

Mer i ämnet