– Jag skulle inte leva, det var så pass illa. Där var cyklingen ingenting. Jag förstod inte ens varför jag levde, men jag vågade inte ta livet av mig. Jag ville helst att någon annan, alltså någon olyckad – att det skulle hända på något annat vis. Jag hade en dödslängtan, men jag vågade inte ta livet av mig.
Efter OS-guldet i Rio 2016 hamnade Jenny Rissveds i en svår depression. Men det berodde inte på den mediala uppmärksamheten som följde med guldet – ångesten fanns där långt tidigare. Redan 2015 drabbades hon av en ätstörning.
”Jag började hetsäta 2015”
– Jag började hetsäta 2015, det är tre år sedan. Jag började leva ett destruktivt liv en tid därefter. Det är väldigt lätt att dölja och jag gjorde det, och jag tror att man gör det för att man skäms för det, har Rissveds tidigare berättat för SVT Sport.
Men tack vare antidepressiv medicin, terapi och att hon till slut vågade berätta om både depressionen och ätstörningen, mår hon idag mycket bättre.
– Det är mycket som har gjort att jag har blivit frisk från depressionen. Men till största del är det nog att jag har börjat äta och kan äta utan att få ångest. Det går inte att förklara.
– Jag förstår inte hur det går till, men någonstans har ju mina nivåer i hjärnan stabiliserats. Jag känner glädje, jag känner motivation, jag har kraft att göra saker. Då kommer inte sådana här sjuka tankar. Det blir ljusare och ljusare.
Året efter OS ställde Rissveds bara upp i tre tävlingar. I år har hon kört en – comebacken på SM i Östersund slutade med guld.
Nu har den olyckliga OS-mästaren blivit lyckligare – och hon har hittat tillbaka till glädjen i sporten.
Har testat OS-banan i Japan
Målet är att tävla i världscupen i vår, men i mountainbike är förstås OS det allra största – och förberedelserna är redan i gång. Nyligen reste Jenny Rissveds till Japan för att bekanta sig med den kommande OS-banan.
– Det var ganska igenväxt. Och jag tror att klimatet där i Japan också är av den karaktären att om det var en bana där för en månad sedan så kan det dra in en tyfon så blåser allt igen och det växer igen. Men det var väldigt bra att komma dit Det är väldigt, väldigt hög luftfuktighet, så de säger att det kommer bli det varmaste OS:et någonsin.
Att nu ha fått se och uppleva miljön, värmen och till viss del se var banan kommer vara, hur viktigt är det för dig?
– Det är väldigt viktigt. Du vet vad som väntar, vilket område du ska tävla på och vart vi ska bo. Alla sådana där detaljer som man kanske kan tycka att man ser på plats. Men det är väldigt viktigt i den mentala omställningen.
Och en annan viktigt pusselbit har Rissveds redan med sig. Hon vet hur det är att tävla på ett OS.
– Inför OS i Rio så kunde jag ju inte förbereda mig inför det som skulle hända. Jag har ju aldrig varit med om det förut, det var svårt att förutse. Men nu har jag varit med om det. Jag vet vad jag gjorde förberedelsemässigt infor Rio, jag vet vad som funkade och vad som inte funkade.
Siktar på nytt OS-guld: ”Men jag vill må bra”
– Man ska inte ta det på för stort allvar, det är en cykeltävling som vilken som helst. Det känns som att någon har bestämt att OS ska vara så mycket större än allt annat. Men för mig är det ju bara en prestation som vilken annan prestation som helst. Det är en helt annan inställning än den jag har haft tidigare. Jag har ryckts med i att OS är så stort. Visst, det är det. Men jag och alla som deltar i ett OS är inte mer än bara människor. Jag vill göra samma sak igen, men jag vill må bra. Därför fokuserar jag på det mer.
Du vill vinna OS igen?
– Ja, det vill jag.
Se SVT Sports kortdokumentär om Jenny Rissveds kamp tillbaka till toppen: Från 16-åringen som drömde om att bli bäst i världen till den olyckliga OS-mästaren.
Stöd och hjälp kring självmord
Den som vill ha stöd och hjälp i frågor om självmord kan vända sig till olika telefonjourer.
Självmordsupplysningen: Här kan man chatta varje dag 06-24. Telefon: 90101.
Nationella hjälplinjen: Telefon 0771-22 00 60. Öppet alla dagar kl 13-22.
Jourhavande medmänniska. Telefon 08-702 1680. Öppet kl 21-06 alla dagar.
Jourhavande präst. Här finns flera kontaktmöjligheter: Telefon, chatt eller digitalt brev. Telefonjouren når man genom att ringa 112 och be att få bli kopplad till jourhavande präst. Öppet kl 21-06 alla dagar.
Spes. Ett riksförbund för anhöriga och närstående till någon som tagit sitt liv. Nås på mejladress info@spes.se, telefon 19-22, 08-34 58 73
Vårdguiden – läs mer om hjälp och stöd om du har självmordstankar på Vårdguiden. Klicka här för att komma dit