Patricia Chantino, Alice Liljensten, Ebba Jernström, Annabel Snelder, Benazir Jamshidi och Selma Snelder har alla spelat volleyboll i andra föreningar men för ett år sedan bestämde de sig för att starta upp något helt eget.
– Vi ville göra det här helt själva, vi såg vilka brister som finns i föreningar och vad som behövs för att det ska bli bättre. Och det kan vi göra genom att själva sitta i styrelsen, säger Benazir.
Med hjälp av sin tränare, SISU och kommunen lyckades tjejerna, alla mellan 15 och 18 år gamla, förverkliga sin idé och bilda Lemonade IF. Målet med föreningen är att alla som vill ska ha möjlighet att idrotta, oavsett ambitionsnivå, ålder och ekonomiska förutsättningar.
200 kronor per år
– Vi har låg medlemsavgift för att så många som möjligt ska kunna vara med. Sedan behöver du inte både träna och tävla, utan kan välja att bara träna för att ha kul. Det finns ingen press på att prestera, säger Alice.
Medlemsavgiften ligger på 200 kronor per år och i nuläget har föreningen 40 medlemmar, den yngsta är född 2005 och den äldsta 1997. Tjejerna har märkt att få ungdomar börjar idrotta i tonåren eftersom det som nybörjare är svårt att mäta sig med de som tränat i flera år. Det var också en anledning till att de ville starta Lemonade.
– Vi tror att även om det inte är uttalat så finns det alltid press att prestera, säger Alice apropå problemet.
Två gånger i veckan tränar de volleyboll tillsammans och en gång i veckan ses de och styrektränar. I samband med styrketräningen har de också hallhäng vilket innebär att de ses och bara umgås. Patricia, Alice och Benazir ser många fördelar med att sitta i styrelsen.
”Alla är involverade i besluten”
– Vi ser det ur ett ungdomsperspektiv, vi är med och tränar men sitter också i styrelsen. Allt är så nära och alla är involverade i besluten. Man får vara med på styrelsemöten om man vill, säger Alice.
Finns det tillräckligt många föreningar som Lemonade i Sverige i dag?
– Nej, det tycker vi inte. Det borde finns fler föreningar som låtar ungdomar som faktiskt tränar i föreningen vara med och påverka. För en förening utan ungdomar, vad är det för förening?, säger Patricia.
Hur viktig är er förening?
– Jätteviktig. Vi erbjuder en plats där alla spelare, oavsett vem du är, är välkomna, säger Patricia.
Om fördjupningen
I juni fokuserar SVT Sport extra på den grupp som föreningsidrotten har svårast att nå: Unga tjejer från familjer med små resurser.
Bakgrunden är att flera studier under våren konstaterat att familjens ekonomi påverkar hur mycket barn föreningsidrottar i Sverige.
Bland annat en aktuell rapport från forskargruppen Ung livsstil.
I 35 år har Ung livsstil gjort egna undersökningar och totalt har 77 857 barn och ungdomar i mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet i 17 kommuner besvarat enkäten som ligger till grund för undersökningen. Svarsfrekvensen ligger på 80 procent.
De fem socioekonomiska grupperna
Grupp 1: Bor i villa/radhus och har tillgång till bil+ båt+ sommarstuga
Grupp 2: Bor i villa/radhus/insatslägenhet/bostadsrättslägenhet och har tillgång till två av: bil, båt, sommarstuga
Grupp 3: Övriga t. ex. bor i hyreslägenhet och har tillgång till två av: bil, båt, sommarstuga
Grupp 4: Bor i hyreslägenhet och har tillgång till antingen bil, båt eller sommarstuga
Grupp 5: Bor i hyreslägenhet. Har inte tillgång till sommarstuga, bil eller båt