Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar SVT:s kommentator Jacob Hård vad som gäller för ryska idrottare på OS i Paris. Foto: Fabrizio Bensch / BILDBYRÅN

Officiellt: bara 15 ryska idrottare på OS i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Tennisstjärnan Daniil Medvedev är en av få ryska idrottare som kommer tävla på OS i Paris.

Totalt finns endast 15 ryska och 17 belarusiska deltagare med i de officiella startlistorna.

De kommer åka till spelen som ”neutrala” och får varken bära landslagsdräkt, höra sina nationalsånger eller delta i öppningsceremonin på floden Seine.

Det blir som väntat kraftigt bantade ryska och belarusiska trupper som åker till spelen i Paris. Det står klart när de officiella OS-startlistorna blev offentliga.

Totalt handlar det om 32 deltagare, att jämföra med totalt 434 deltagare (330 ryska och 104 belarusiska idrottare) på OS i Tokyo för tre år sedan. De får bara tävla i individuella idrotter på OS vilket stänger ute alla lagidrottare från länderna.

OS i Paris 2024

Av de 15 ryska idrottare som är klara för Paris som neutrala är sju av dem tennisspelare, däribland världsstjärnan Daniil Medvedev.

Några förbund har svarat med bojkott

Att deltagarna från Ryssland och Belarus är så få beror i grunden på kriget i Ukraina.

Många av Rysslands största stjärnor i de individuella OS-idrotterna har plockats bort i den ”neutralitets-granskning” som Internationella Olympiska Kommittén har gjort, där kriteriet har varit att de inte aktivt får stötta kriget i Ukraina eller ha kopplingar till den ryska armén.

Dessutom har några av de stora ryska idrottsförbunden, däribland simning, gymnastik och brottning, valt att bojkotta kvaltävlingar inför eller själva OS i protest mot de sportsliga sanktionerna och har därför inga eller väldigt få deltagare till start.

En annan anledning till det låga deltagarantalet är att den största OS-sporten friidrott fortfarande helt stänger ute ryska och belarusiska idrottare.

Tävlar under neutral flagg på OS

De individuella ryska och belarusiska idrottare och deras träningsstab som reser till OS i Paris, måste vara neutrala så kallade ”AIN”-representanter (Athlètes Individuels Neutres).

Det innebär att de inte på något sätt genom loggor, flaggor, landslagsdräkter eller andra symboler får visa upp sina hemländers nationsfärger.

Flaggan som har tagits fram av IOK går istället i en ljusgrön färgton med texten ”AIN”.

En neutral ”nationalsång” utan text har också tagits fram som kommer spelas på medaljceremonin vid ett eventuellt ryskt eller belarusiskt guld.

De ryska och belarusiska OS-trupperna är heller inte välkomna att delta på öppningsceremonin av OS på floden Seine.

Källa: IOK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet