Martin Kragh

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kragh berätta om idrottens betydelse för Ryssland i spelaren. Foto: SVT/Bildbyrån

Ryssland och Belarus skickar rekordfå till OS i Paris: ”En bojkott från deras sida”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland och Belarus skickar enbart 32 atleter till sommarens OS i Paris. Det kan jämföras med OS i Tokyo där 434 deltog.

– Man säger att man inte är intresserade och är utsatta av en bojkott av västsamfundet, säger Rysslandsexperten Martin Kragh i Aktuellt.

Ryska och belarusiska idrottare får enbart tävla i OS i Paris om de klarat den internationella olympiska kommitténs neutralitetsgranskning, alltså att inte ha några kopplingar till varken ryska armén eller presidenten Vladimir Putin. Man måste också tävla under neutral flagg.

Ryssland skickar endast 15 atleter och Belarus 17 till årets OS, trots att betydligt fler klarat granskningen. I Tokyo-OS deltog 434 stycken.

OS i Paris 2024

– Man tonar ned årets OS och säger att man inte är intresserade. Rysk stats-tv kommer inte att visa OS, så det är en bojkott tillbaka på det sätt man kan, säger Rysslandsexperten Martin Kragh i Aktuellt.

Bland annat har det ryska brottningsförbundet valt att inte skicka en enda brottare.

Hör Kragh berätta om idrottens betydelse för Ryssland i spelaren.

Flera ryska och belarusiska idrottare, som fördömer kriget, har valt att fly sina länder och tävlar nu för andra nationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet