SOK-chefen självkritisk: ”Vi borde ha gjort mer tidigare”

Publicerad

Många svenska OS-idrottare lever på den ekonomiska marginalen. Och Sverige ligger långt efter jämförbara länder sett till hur mycket pengar som satsas på elitidrott.  

– Vi borde ha uppmärksammat det här problemet tydligare och tidigare. Det är inte så att det är okänt, säger SOK-chefen Peter Reinebo.  

I oktober visade den internationella forskningsstudien SPLISS att Sverige ligger långt efter jämförbara länder sett till hur mycket resurser som läggs på elitidrott. Bland annat satsar Norge och Danmark 50 procent mer än Sverige på olympisk idrott.  

Nu visar SOK:s egna undersökning att nästan var femte svensk OS-idrottare i stödprogrammet Topp och Talang lever under existensminimum. 

Idrott och politik

– Om man tittar i spegeln borde vi naturligtvis ha varit bättre på att lyfta det här. Nu har vi bestämt oss för att vara tydliga med att det här är ett stort problem. Konkurrensen hårdnar, det är alltfler länder som satsar. Ska vi vara med i framtiden behöver vi komma i närheten av iallafall vad våra grannländer satsar på sin toppidrott, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo. 

”En verklighet som inte är känd”

Enligt honom är SOK “ganska duktiga” på att jobba med näringslivet. Nu vill de få staten att förstå allvaret.  

– Vad vi jobbar med nu är att statsmakten ska förstå att de toppidrottsmän som tävlar för Sverige har en verklighet som är tuff. Inte alla, men de flesta. Och den verkligheten är inte känd. Där borde vi kanske ha gjort mer tidigare. Och det ska vi ta igen nu.  

Så ni vill ha mer pengar från staten?   

– Mer riktade pengar till den här delen av idrotten, ja.

Vill öka nivåerna på stipendier

Är det i första hand idrottsministern som ni riktar er till då?  

– Idrottsministern är en person. Men vi behöver nog också vända oss till, och det började vi med redan innan valet, de idrottspolitiska talespersonerna i alla partier. Och de riksdagsledamöter som är engagerade i idrottsfrågor, vilket är ganska många.

Vill du öka nivån på stipendierna?  

– Absolut behöver vi öka stipendiesystemet. Det är en del. Den andra delen är hela den socioekonomiska situationen. Att vi har aktiva som inte är inne i trygghetssystemet.

Hur ska det lösas?

– En variant är att se stipendier som del av inkomst av tjänst. Så är det inte i dag. Men vi vet att det tittas på det för kulturstipendier i Sverige. Och förhoppningen är att det isåfall också skulle gälla idrottsstipendier, säger Peter Reinebo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet