Kritisk ålder för idrottare vid 25: ”Ganska många arbetsår man missar”

Uppdaterad
Publicerad

Många svenska OS-idrottare är beroende av idrottsstipendium för att få elitsatsningen att gå runt. Stipendierna är varken pensionsgrundande eller del av socialförsäkringssystemet. Något som kan skapa en stress, speciellt efter 25 års ålder.  

– Det är nåt jag tänker mer och mer på, säger 27-årige kanotslalomåkaren Erik Holmer.   

Förra året gick Erik Holmer till en historisk final i kanotslalom på OS i Tokyo. Han är med andra ord i världstoppen inom sin sport. Samtidigt är han också en av flera svenska idrottare som lever på marginalen.  

– Det går runt men inte mycket mer än så. När man är i de unga åren är det lättare att gå på ren passion. Men när man hållit på ett tag blir ekonomiskt stöd väldigt viktigt för att orka i längden, säger han. 

Idrott och politik

Efter 25 kommer tankar om framtiden

Bland idrottarna som deltar i SOK:s nya undersökning finns en tydlig kritisk ålder. Fram till 25 år är det många som studerar, bor hemma eller på ett mer självklart sätt kan ta hjälp av familjen. Men sedan kommer allt oftare tankar om hur man ska klara ekonomin i framtiden, samtidigt som människorna runtomkring en skaffar “riktiga jobb”.  

– I min idrott kanotslalom är det inget problem att hålla på tills man är 30-35. Men det är det där med trygghet. När jag var yngre var det ingen handbroms. Bara paddling. När man blir äldre får man fler behov i livet. Till exempel är det viktigt för mig att ha råd att ha en bas någonstans, säger Erik Holmer. 

Hans bas finns numera i Österrike där han bor med sin flickvän. För att kunna elitsatsa studerar han på halvtid och får ett stipendium från SOK. Det ligger på 60 000 kronor om året plus ett extrastöd eftersom han tävlar i en liten idrott med små resurser. 

”Orkar hålla på ett visst antal år”

Stipendiet är inte skattepliktigt. Men ger heller inga pengar till pension eller socialförsäkring. Enligt SOK:s undersökning står därför många idrottare helt eller delvis utanför det svenska trygghetssystemet.  

– Det är nåt jag tänker mer och mer på. Det är ganska många arbetsår man missar. Jag tror många idrottare orkar hålla på ett visst antal år när de är yngre, men ska man orka en lång satsning blir de där bitarna väldigt viktiga.  

Påverkar det din motivation?  

– Ja, det skulle jag säga. Det är just den där otryggheten. Jag älskar fortfarande att paddla lika mycket som när jag var 18. Men det handlar mer i dag om att känna sig trygg och ha en planering framåt. Nu när jag är 27 tänker jag nog mer på framtiden, säger Erik Holmer.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet