Tävlande med ätstörning riskerar livet: ”Det är då folk dör”

Uppdaterad
Publicerad

För personer med ätstörning kan det vara svårt att sluta tävla i tid – vilket kan innebära livsfara.

Ett ämne som behandlas i SVT:s dokumentärserie ”Ätstört”.

– Det är då folk dör, säger Cynthia Bulik, professor i ätstörningar, i SVT:s dokumentärserie ”Ätstört”.

En ätstörning kan ha negativ inverkan på den drabbade elitidrottarens psykiska mående – något som i sin tur kan påverka beslutsfattandet.

– Det är då föräldrar och tränare måste kliva in och säga att det är farligt och ohälsosamt, säger Cynthia Bulik, professor i ätstörningar, i SVT:s dokumentärserie ”Ätstört”.

Idrott och psykisk ohälsa

Enligt Bulik är tävling i ätstörning förenat med livsfara. Elitidrottarna kan dock bortse från det och välja att tävla ändå, menar hon.

– De har jobbat i hela sitt liv för ett mål. Det är väldigt svårt att inse att man måste ge upp det. Det är som att ta ifrån dem deras identitet.

– Det är så viktigt för tränare, föräldrar och idrottare att prata om det här öppet och för tränare att inte kräma ur fler tävlingar av någon. Det är då folk dör.

Dokumentärserien “Ätstört” består av tre avsnitt som släpps en gång i veckan. Premiär i SVT Play är 3 april och i SVT1 7 april.

Hit kan du vända dig om du har ätstörningar

Människor hanterar saker olika. I vissa fall kan du behöva prata med någon, få stöd och behandling för att återhämta dig. Då ska du inte tveka på att försöka hitta den hjälpen.

Om du har självmordstankar eller upplever att du mår väldigt dåligt ska du ringa 112 eller ta dig till en akutmottagning.

Ring 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon: 116 111, www.bris.se.

Elitidrott och hälsa: 08 123 457 80

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Mind, Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): 08- 34 58 73.

Källor: 1177, Mind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och psykisk ohälsa

Mer i ämnet