• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Peter Reinebo menar att Wada uppmanat internationella förbund att förbjuda hyperoxi – men det förnekar antidopningsbyrån i ett mejl till SVT. Foto: SVT

Wada dementerar SOK:s uppgifter: ”Inte bett idrottsförbund att förbjuda hyperoxi”

Uppdaterad
Publicerad

SOK förbjuder idrottare i Topp- och talangprogrammet träning med syrgas – och säger bland annat att antidopningsbyrån Wada har uppmanat dem att göra det.

– Man har en skarp rekommendation till internationella förbund att man ska förbjuda det, säger verksamhetschefen Peter Reinebo till SVT. 

Men Wada dementerar uppgifterna för SVT. De har inte gett sådana rekommendationer till SOK.

Träning med extra tillförsel av syrgas, så kallad hyperoxi, har varit förbjuden för aktiva i SOK:s Topp- och talangprogram sedan 2016. Men det finns idrottare som använder sig av det, bland annat maratonstjärnan David Nilsson (som inte är med i SOK:s program).

Sveriges olympiska kommitté menar att metoden bland annat “strider mot idrottens idé och de olympiska värderingarna” samt “skickar fel signaler till idrottande barn och ungdomar”.

I Uppdrag gransknings och SVT Sports serie ”Idrottens gränsland” hänvisar SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo också till att den internationella antidopningsbyrån Wada ska ha uppmanat förbund att införa egna regler mot hyperoxi – trots att metoden inte finns med på Wadas lista över dopningsklassade preparat och metoder.

”En skarp rekommendation”

– Wada har bestämt sig för att inte föra upp det på sin lista. Däremot har man en skarp rekommendation till internationella förbund att man ska förbjuda det och IOK har ju tagit det ad notam, och under OS så är ju den typen utav syrgastillförsel på konstlad väg, till exempel med tuber och masker, förbjudet, säger Peter Reinebo.

Internationella olympiska kommittén har alltså ett förbud mot hyperoxi under OS.

Men på Wadas dopningslista finns metoden inte med.

– Oavsett typ så vill Wada att man ska ha det i tävlingsbestämmelserna. Att syrgas, oavsett vilket tryck du håller i lungorna, ska vara reglerat i tävlingsbestämmelserna, säger Bo Berglund, medicinskt ansvarig på SOK.

SOK står fast

Wadas presschef James Fitzgerald menar dock att någon uppmaning till förbunden att förbjuda det i sina egna regler, inte gjorts.

”Som det står i sektion M1.2 i listan över förbjudna substanser och preparat är det inte förbjudet att andas in extra syrgas, och Wada har inte bett idrottsförbund att förbjuda användningen av det”, skriver han i ett mejl till SVT.

När SVT konfronterar SOK:s medicinskt ansvarige med uppgifterna står han fast vid SOK:s beslut.

– Vår ståndpunkt ändras inte av att Wada har bestämt sig för att agera på ett eller annat sätt, utan vår synpunkt är ju klar. Det är inget man ska ägna sig åt, oavsett vilken form eller arena som förbjuder detta, säger Bo Berglund.

SVT har sökt Peter Reinebo för en kommentar till Wadas besked.

Tre saker ur granskningen ”Idrottens gränsland”:

Se dokumentärserien ”Idrottens gränsland”

Hyperoxi och de olika förbuden

Vad är hyperoxi?

Hyperoxi används vid träning för att tillföra en onormal mängd syre. Inandningen av extra syre gör att syretransporten till musklerna ökar. Metoden är omdiskuterad men finns inte med på internationella antidopningbyrån Wadas lista över dopningsklassade preparat och metoder.

Träning med hyperoxi har anor långt tillbaka i tiden. Redan Roger Bannister, som 1954 blev den förste att springa en engelsk mil under fyra minuter, använde sig av det. I modern tid har bland annat Finlands landslag i längdskidor och Frölundas hockeylag använt sig av det.

IOK:s förbud under OS

Internationella olympiska kommittén skickar inför varje OS ut regler om vilka medicinska och vetenskapliga preparat och produkter som är förbjudna att ta in i OS-byn och använda under OS-perioden.

På den listan finns både syrgasbehållare, höghöjdstält och höghöjdskammare med.

SOK:s förbud mot metoden

Sveriges olympiska kommitté införde 2016 ett förbud för aktiva i SOK:s Topp- och talangprogram att använda hyperoxi i träning och tävling. Något förbud mot höghöjdstält eller höghöjdskammare har dock inte SOK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.