Pia Sundhage under EM-semifinalen mot Tyskland 2013. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ytterst få kvinnor med högsta tränarutbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Det finns 219 personer som har den högsta fotbollstränarutbildningen i Sverige.

Fyra av dem är kvinnor.

– Jag är besviken på att inte fler före detta spelare tar steget till att bli tränare, säger Lena Videkull.

Diamantbollvinnaren från 1993 – som dessutom vunnit sex SM-guld, ett EM-guld, ett VM-brons och gjort 111 landskamper som spelare – är tillsammans med förbundskaptenen Pia Sundhage, damelitchefen Marika Domanski-Lyfors och den före detta U21-förbundskaptenen Helena Kihlberg-Bystedt en av blott fyra tappra i en samling med 215 män.

”Skulle behövas utbildningar inriktade på damfotboll”

Och det verkar inte finnas någon ljusning då ingen kvinna har anmält sig till nästa års kurs.

Allsvenskan 2014

– Jag var ju ensam kvinna under mina utbildningar och allt var ju väldigt inriktat på herrfotboll. Det skulle behövas utbildningar inriktade på just damfotboll, och så får man inte glömma att du har inte den ersättning som tränare på damsidan som man kan tycka behövs. Vi måste få upp statusen, säger Videkull.

Uefa Pro Diploma-utbildningen är omfattande, är på heltid och innehåller redovisningar i hemmiljö samt praktiska övningar tillsammans med en spelartrupp.

Stefan Hjelmberg, utbildningskonsulent på fotbollsförbundet, kan inte svara på varför det är så kvinnor som vill utbilda sig till elittränare.

Näst högsta utbildningen krävs för damallsvenskan

– Jag kan bara spekulera, kanske intresset att göra karriär är mindre bland kvinnorna? Samtidigt är kraven betydligt lägre, inom Uefa finns det inga utbildningskrav alls för att vara damelittränare. I Sverige kräver vi den näst högsta utbildningsnivån för att få leda ett lag i damallsvenskan. Men, som sagt, jag kan bara gissa, säger Hjelmberg.

Lena Videkull jobbar numera som kanslichef på FC Rosengård, är instruktör på fotbollsgymnasiet i Malmö och möts dagligen av framtida tränarämnen.

”Problem när oerhört många försvinner från fotbollen”

Hon försöker locka folk att prova på yrket.

– Men det är svårt. Efter den aktiva karriären verkar många vilja lägga tid på andra saker. En del verkar återvända till fotbollen först när de bildat familj och barnen blir större. Då hjälper de gärna till och tränar flick- eller pojklag. Jag försöker också peppa 16-17-åringar att gå som tränarlärling bredvid en erfaren. Men klart vi har ett problem när det är oerhört många spelare som helt försvinner från fotbollen.

Du är en av fyra kvinnor som kan få träna ett herrlag i allsvenskan eller superettan. Har du fått några erbjudanden under åren?

– Oh, nej! Jag har fått några från division fyra- och fem-lag. Det är ju inte den nivån man vill vara på, när spelare säger att de inte har tid att träna för att de ”måste handla”.

Uefa Pro Diploma

219 svenskar har Uefa Pro Diploma, SvFF:s högsta utbildningsnivå (motsvarar gamla ”steg 4”).

Utbildningen måste ha påbörjats för att få vara huvudtränare i allsvenskan eller superettan.

 * Kvinnor med Uefa Pro Diploma:

Lena Videkull, Pia Sundhage, Marika Domanski-Lyfors, Helena Kihlberg-Bystedt

 * Exempel på tränare som inte har rätt behörighet:

Marcus Allbäck (herrlandslaget), Lilie Persson (damlandslaget), Daniel Andersson (Malmö FF)

 * Exempel på tränare som blev klara i december 2013:

Andreas Alm, Conny Karlsson, Henrik Larsson, Kleber Saarenpää, Pascal Simpson.

 * Exempel på tränare som blir klara i december 2014:

Thomas Lagerlöf, Özcan Melkemichel, Joakim Persson, Jörgen Pettersson, Magnus Powell, Stefan Schwarz.

Källa: Fogis.se (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allsvenskan 2014

Mer i ämnet