Under fredagen träffades idrottsministrar från 35 länder i ett möte som föranleddes av att Internationella olympiska kommittén, IOK, överväger att öppna upp för att ryska och belarusiska idrottare ska välkomnas tillbaka till nästa olympiska spel.
– Bara närvaron av representanter för terroriststaten är en manifestation av våld och laglöshet och det kan inte täckas över med någon låtsad neutralitet eller en vit flagga, säger Zelenskyj, under toppmötet, enligt AFP.
Under mötet uppges de flesta ha varit överens om att idrottare och ledare från Ryssland och Belarus inte bör få delta i internationella idrottsmästerskap så länge Rysslands krig i Ukraina pågår. IOK, och andra idrottsförbund, beslutar dock självständigt i frågan.
”Sveriges ståndpunkt står fast”
”Sveriges ståndpunkt står fast och det har vi framfört idag. Att tillåta ryska och belarusiska idrottare att delta i de kommande olympiska spelen vore fel”, säger socialminister Jakob Forssmed (KD), som ansvarar för idrottsfrågor, i ett pressmeddelande.
Zelenskyj har tidigare krävt en bojkott av OS i Paris 2024 på grund av eventuellt deltagande av ryska idrottare.
I torsdags sade Thomas Bach, ordförande för den Internationella olympiska kommittén (IOK), att Ukrainas bojkottskrav av OS i Paris 2024, om Ryssland deltar, bryter mot de olympiska principerna.
”Mycket beklagligt”
Bach uttryckte, i ett brev som har skickats till Ukrainas olympiska kommitté, att det är ”mycket beklagligt” att landet försöker att pressa andra länder till bojkott.
I januari publicerade IOK ett uttalande som indikerade att man överväger att låta ryska och belarusiska idrottare delta i nästa OS, men under neutral flagg och utan nationalsång. Ukraina reagerade redan då med ilska och menade att Ryssland är den drivande parten i ett krig.
Polens idrottsminister Kamil Bortniczuk sade förra veckan att upp till 40 länder kan komma att bojkotta OS i Paris om ryssar och belarusier tillåts delta.
Ryssar har generellt inte fått tävla under Ryssland flagga sedan vinterspelen i Sotji 2014 på grund systematisk dopning och bristande antidopningsarbete.