Inför årsstämman hade två badmintonklubbar, BMK Aura i Malmö och Täby BK, skickat in en motion om att slopa regeln. De skrev bland annat:
”Vi vill att framför allt spelare som håller högsta klass internationellt ska ha rätt att ta del av elitsektionens tävlingsstöd i samma utsträckning oavsett om man bedriver sin dagliga träning på Eurocenter (elitcentret i Uppsala reds anm) eller inte”.
Och motionen fick gehör. Den röstades under söndagen igenom med klar majoritet av landets föreningar och distrikt. Det innebär att förbundet nu måste ändra regelverket.
”Är absolut inte överraskad”
– Vi får lyssna på vad årsstämman har sagt och ta fram en annan modell på hur vi ska jobba framöver, säger sportchef Per-Henrik Croona till SVT Sport.
Är du förvånad över utfallet på årsstämman?
– Över huvud taget inte. Med tanke på sista tidens processer och så vidare är jag absolut inte överraskad över det.
Regeln, som infördes inför den här säsongen, har mycket riktigt varit omdiskuterad det senaste halvåret.
Spelare hamnade i kläm
Det började med att Johanna Magnusson, tillsammans med Clara Nistad Sveriges högst rankade dubbelpar, valde att lämna elitcentret i Uppsala i våras eftersom hon inte trivdes där.
Badmintonförbundet svarade med att strypa både hennes och Clara Nistads elitstöd med hänvisning till det nya kravet. Beslutet väckte kritik, inte minst från BMK Aura och Täby BK, duons hemmaklubbar.
– Jag blev borttagen från allt kan man säga. Det kändes väldigt hårt, sade Johanna Magnusson till SVT Sport i maj.
”Kanske skulle ha varit ännu tydligare”
Per-Henrik Croona tillträdde som sportchef 2021 och är den som drivit på kravet att spelare måste bo i Uppsala för att få elitstöd.
Är du självkritisk nu med tanke på årsstämman?
– Om vi ser till hur vi förankrade det (regeln om elitstödet), har alla vetat om det här från dag ett. Vi förankrade det med alla klubbar, styrelsen hade godkänt det, spelarna var informerade. På det sättet har jag agerat helt korrekt, det hade jag inte kunnat göra annorlunda.
– Sedan själva hanteringen... där kanske vi skulle ha varit ännu tydligare nu senaste halvåret från förbundet, om varför vi tycker det här är viktigt. Vi gör ju saker av en anledning, för att utveckla svensk badminton. Jag tror stenhårt på det landslagsteam och de stödfunktioner vi har byggt upp i Uppsala.
Johanna Magnusson avböjer en intervju, men skriver i ett sms till SVT Sport att hon är glad över att motionen fick ett så stort gensvar.
”Det känns jätteskönt och härligt för mig personligen också att få stöttning från så många”, säger hon.
För några dagar sedan kom samtidigt beskedet att Johanna Magnusson och Clara Nistad, som har tävlat i mästerskap tillsammans, avslutar sin gemensamma satsning.
KLIPP: Magnusson förlorade sitt elitstöd: ”Kändes väldigt hårt”