Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter friidrottskarriären satsade Ludmila Engquist på bob. Målet var OS i Salt Lake City 2002, men satsningen tog slut efter hennes dopningsskandal. Foto: Niklas Larsson / BILDBYRÅN

Ludmila Engquists satsning ifrågasattes: ”Hon hatade ju bobben”

Uppdaterad
Publicerad

Bob är en kälksport där åkarna kommer upp i extremt höga hastigheter.

När Ludmila Engquist i början av 2000-talet gjorde en satsning på sporten, reagerade flera på att hon verkade må dåligt.

– Hon ville inte göra det där, hon hatade ju bobben, säger tidigare landslagsfriidrottaren Maria Akraka.

Ludmila Engquists satsning på tvåmannabob i början av 2000-talet kom som en överraskning för många. Målet var OS i Salt Lake City 2002.

Men den tidigare friidrottsstjärnan verkade inte trivas i de höga hastigheterna. Det vittnar flera personer om i nya SVT-dokumentären ”Hall of Fame” vars två första avsnitt skildrar Ludmila Engquists idrottskarriär.

– Hon mådde inte bra av det. Det framgick ganska ofta i olika intervjuer. Jag som hade träffat henne mycket under friidrottskarriären, jag tänkte direkt: här slog det slint med bobsatsningen, säger sportkommentatorn Tommy Åström.

I tvåmannabob finns en pilot och en bromsare. Ludmila hade rollen som bromsare, den som springer längst bak och hoppar in sist efter startsträckan, medan piloten sitter framför och styr.

– Det är läskigast för den som är bromsare. För de ser eller hör ingenting, utan håller ner huvudet och sitter dubbelvikta bak i bobben och hoppas att den framför inte klantar sig, förklarar Peter Jadesjö, tidigare boblandslagsåkare.

Ludmilas egna förklaring: ”Jag var i en depression”

Under banan kan åkarna komma upp i 120 kilometer i timmen.

– Man måste verkligen klara av att sitta där bak och få smällar och vara rädd, helt enkelt, för att man ska krascha.

I dokumentären berättar Ludmila Engquist själv om varför hon började tävla i bob.

– Det var min idé. Men inte på grund av att jag gärna ville åka bob. Jag var i en depression när jag slutade (med friidrotten) på sättet jag gjorde, med en hälseneskada. Jag mådde fruktansvärt dåligt.

– Och då kom möjligheten med bobben, att bli upptagen igen med någon satsning, någon träning, säger hon.

Se dokumentären ”Ludmila – drottningen av Sverige” på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.