Anton Källberg fick slita hårt men tog sig till slut vidare i OS-turneringen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Källberg slår in matchbollen i rysarmatchen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Anton Källberg på väg mot fiasko – men slog till slut kongolesen Saheed Idowu i OS-bordtennisen

Uppdaterad
Publicerad

Först förlorade lillasyster Stina Källberg i fyra raka set.
Sedan såg storebror Anton Källberg att vara på väg mot ett jättefiasko i herrsingeln.
Men till slut vann han sjunde och avgörande set mot 117-rankade kongolesen Saheed Idowu.

Anton Källberg har, något i skymundan, klivit om Truls Möregårdh och Mattias Falck på världsrankingen och är numera Sveriges bäst rankade spelare, med en 25-plats på världsrankingen.

När han i dag klev in i singelturneringen var det bara ett par minuter innan hans syster Stina Källberg blivit utslagen ur damsingeln.

OS i Paris 2024

Upp och ner

Och efter att den 24-åriga lillasystern förlorat i fyra raka set (4–11, 9–11, 7–11, 8–11) mot den 16-seedade indiskan Sreeja Akula i den 32-delsfinalen var Anton Källberg på väg mot ett jättefiasko mot den 117-rankade kongolesen Saheed Idowu.

Men till slut, efter en match som gick väldigt upp och ner, vann han med 4–3 i set, efter setsiffrorna 11–7, 11–13, 11–4, 11–6, 12–14, 6–11, 11–9.

Rysare i sista set

Källberg hade det stundtals riktigt jobbigt mot 34-årige Idowu – som fick mycket energi när han märkte att han var på väg mot en sensation.

Det sjunde och avgörande setet blev en rysare. Efter en jämn start vann Källberg tre raka bollar och gick upp till 8–5 och såg ut att ha grepp om händelserna.

Hemmafavorit i nästa match

Men kongolesen vann fyra raka bollar, innan Källberg kom tillbaka och vann med 11–9 och kunde knyta näven och fira segern.

– Det är klart att jag man blev nervös att det inte ska gå, men jag fick pusha mig själv till att komma på rätt tankar igen, säger Källberg till Aftonbladet.

– Det blev en ren kamp och jag försökte hålla nerverna under kontroll.

Han är nu klar för 16-delsfinal. Där väntar mest troligt den franske hemmafavoriten Felix Lebrun, som är den europé som är rankad högst i världen just nu: Femma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet