Matchhjälten Anton Källberg hyllas efter bordtennismiraklet i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges bordtennisherrar stod för en osannolik vändning mot Japan i semifinalen.

Anton Källberg vände ett underläge i den sista matchen och tog hem vinsten i ett helt avgörande set – och hyllas av det svenska laget.

– Det han gör där är svensk idrottshistoria, säger förbundskapten Jörgen Persson till SVT Sport.

Hör Jörgen Perssons hyllning i spelaren ovan.

Sverige låg under 0-2 i matcher när vändningen började. Kristian Karlsson och Truls Möregårdh lyckades utjämna och då stod Sveriges hopp till Anton Källberg, som även han hamnade i underläge.

OS i Paris 2024

– Det såg ju inte bra ut, men Kristian gör monstermatch, jag hakar på sen gör Anton en helt galen monstervändning i sista matchen mot en spelare som är grymt bra i såna situationer, stor eloge till honom, säger Truls Möregårdh.

Medan många hemma i tv-sofforna nog var rejält nervösa menar silverhjälten Möregårdh att han var lugn på bänken.

– Jag hade full tillit till Anton, när har torskade två första var det fortfarande han som var spelförande bara det att han gjorde lite enkla misstag. Det är lätt hänt i en så stor match, vi hoppades bara att han skulle få styr på det och det fick han verkligen i slutändan.

Sverige kommer spela en lagfinal i bordtennis i OS för första gången.

– Jag börjar få slut på ord, jag får uppleva två OS-finaler inom loppet av fem dagar, det är helt magiskt. Nu känns inget omöjligt, säger Jörgen Persson.

I finalen, som spelas 15:00 under fredagen, väntar antingen Kina eller Frankrike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet