Sverige klart för lagfinal i bordtennis – efter jättevändning mot Japan

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges bordtennissaga på OS i Paris såg ut att ta slut.

Då stod den svenska trion Kristian Karlsson, Truls Möregårdh och Anton Källberg för en mirakelvändning och slog ut Japan i semifinalen med 3–2 i matcher.

– Att vara en del av en sån här grej är obeskrivligt vackert, säger en känslosam Kristian Karlsson till SVT Sport.

Se matchbollen och firandet i spelaren ovan.

Det såg inledningsvis mörkt ut för svenskt del. Först förlorade Kristian Karlsson och Anton Källberg dubbeln mot Shunsuke Togami och Hiroto Shinozuka.

Det blev inte bättre när den nyblivne världstian och OS-silvermedaljören Truls Möregårdhs förlorade mot världsnian Tomakazu Harimoto.

Men sedan började upphämtningen.

Kristian Karlsson känslosam efter semifinalsegern

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristian Karlsson känslosam efter segern. Foto: SVT.

Truls revansch

Med ett 0-2-underläge var Kristian Karlsson pressad att vinna den tredje matchen mot Shunsuke Togami. Karlsson, rankad 61:a, överraskade och vann mot den 16-rankade japanen.

Truls Möregårdh hade därmed chans på revansch – den här gången mot Hiroto Shinozuka. Där visade 22-åringen upp sig från sin bästa sida och vann. Matchen var därmed kvitterad till 2-2.

Helt avgörande match

Därmed väntade en helt avgörande match mellan Anton Källberg och Tomakazu Harimoto. Det stod 4–4 i inbördes möten på förhand och det blev en oerhört jämn historia. Harimoto vann de två första seten med 11–5 – sedan växlade Källberg upp.

Svensken visade på mental styrka när han först reducerade till 2–1 i set (11–7) och sedan kvitterade till 2–2 (11–7). Nu återstod ett helt avgörande set där en finalplats stod på spel. Det vann Anton Källberg med 11–9 efter en gastkramande batalj och Sverige är därmed klart för OS-final.

– Det är jättegalet, jag har svårt att förstå vad som hände, säger Anton Källberg till SVT Sport.

Lagkamraten Möregårdh rankar segern högt.

– Så som matchen såg ut så rankar jag det här så högt som det bara går. I sportväg också. Vi är nästintill oseedade i den här turneringen och går in och gör två bragdmatcher och ska nu spela en OS-final, säger han och fortsätter:

– Ingen tänkte väl att pingisen skulle ta några OS-medaljer detta året.

Där väntar antingen Kina eller Frankrike (som möts i semifinal i morgon 10.00). Finalen går av stapeln på fredag 15.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.