Ukrainaren Oleksandr Usyk skrällde och besegrade tungviktsmästaren Anthony Joshua på bortaplan i London. Foto: TT

Skrällen: Anthony Joshua förlorade sina VM-titlar i tungvikt

Uppdaterad
Publicerad

Anthony Joshua, 31, är inte längre kvar på tungviktstronen.

Vid midnatt förlorade britten sina tre världsmästarbälten på hemmaplan i London.

Inför 67 000 åskådare på Tottenham Hotspur Stadium vann den obesegrade ukrainaren Oleksandr Usyk, 34, en klar poängseger.

En enig domartrio hade Usyk som segrare med siffrorna 117-112, 116-112, 115-113.

När siffrorna lästes upp brast ukrainaren ut i tårar samtidigt som Joshua var snabb med att lämna ringen utan att ge några kommentarer.

– Det här betyder jättemycket för mig. Matchen gick exakt som jag trodde att den skulle gå, sade Usyk i sin segerintervju via en tolk.

Den tekniske, smarte och rörlige Usyk studsade runt på fjäderlätta fötter och hemmafavoriten Joshua, som började trögt och skakades om i rond tre, såg rejält konfunderad ut inledningsvis.

”AJ” höjde sig en aning, men låg oftast steget efter Usyk som var kvickare och mer pricksäker.

Nära att slå ut Joshua i tolfte ronden

I den tolfte och sista ronden låg Joshua under på poäng och var tvungen att vinna på knock.

Ändå var det Usyk som kontrollerade ronden och var nära att slå ut mästaren som hängde mot repen.

– Planen var inte att knocka honom. Jag träffade honom hårt i början av matchen, men sedan sa mina tränare åt mig att fokusera på matchplanen.

En klausul i kontraktet ger Anthony Joshua rätten till en returmatch och chansen att vinna tillbaka sina tre VM-bälten.

När en sådan match kan ske är oklart.

– Jag har tränat hårt sedan i januari och förberett mig för den här matchen i över ett halvår. Jag har inte träffat min familj på ett tag och saknar mina barn. Jag vill hem till dem och tänker inte på en returmatch för tillfället, säger Usyk.

Oleksandr Usyk nära att slå ut Anthony Joshua i sista ronden. Foto: TT

”Han är förkrossad”

Medan Anthony Joshua själv försvann snabbt in till omklädningsrummet stannade promotorn Eddie Hearn kvar och svarade på frågor.

– Det här går inte att jämföra med förlusten mot Andy Ruiz för den chockade oss alla. När de allra bästa möts på det här sättet kan man förlora. Vi visste att det var en riskabel fajt och en svår utmaning, säger Hearn.

– Han är förkrossad, men har redan börjat prata om returmatchen. Det finns ingenstans att gömma sig utan i mina ögon är det returmatchen som väntar direkt och då måste ”AJ” göra något annorlunda.

Hearn fortsätter:

– Det här var ingen bra kväll för ”AJ” som såg trött ut, men hatten av till Usyk som var den bättre fajtern och vann rättvist. Han hade en perfekt matchplan.

Oleksandr Usyk fick in flera fina träffar på Anthony Joshua. Foto: TT

Båda vann OS-guld 2012

Oleksandr Usyk förbättrar sitt fläckfria matchfacit till 19-0 (13 KO). Det här var hans blott tredje match i tungvikt då ukrainaren boxades i cruiservikt, där han hade samtliga fyra mästarbälten, fram till 2019.

Anthony Joshuas nya matchfacit lyder 24-2 (22 KO).

När Joshua vann OS-guld i supertungvikt i London 2012 var det Usyk som vann guldet i tungvikt.

KLIPP: Joshua efter förlusten: ”Jag kommer inte gråta”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.