Lag Edin tog OS-guld. Foto: Bildbyrån

OS-guld till lag Edin – slog Storbritannien i finalen

Uppdaterad
Publicerad

Lag Edin har äntligen fått sitt OS-guld.

Svenskarna slog Storbritannien med 5-4 efter en rysaravslutning i finalen.

– Helt ofattbart, det är en sjuk avslutning på turneringen, säger Niklas Edin i Discovery+.

Niklas Edin har vunnit det mesta, men bland alla framgångar saknades ett OS-guld – fram tills nu. Lag Edin slog Storbritannien i dagens final och kunde säkra den svenska guldmedaljen efter skiljeomgång.

– Det känns som att det har varit en otroligt lång resa och ganska snöpliga förluster i ett par av de tidigare (mästerskapen). Vi vet ju att det är små marginaler, men att få lite utdelning känns otroligt skönt och är en rejäl lättnad, säger Niklas Edin i Discovery+ efter finalen.

OS i Peking 2022

Imponerande svenskt spel

– Men det är också betydligt mer glädje än jag trodde att jag skulle känna. Efter semifinalen var det bara lättnad, men nu är det otroligt mycket glädje och känslor också, fortsätter han.

Lag Edin bjöd på imponerande spel och kunde ta kommandot tidigt i finalen. I tredje omgången stal svenskarna en poäng och gick upp i en 3-1-ledning. Sverige fortsatte sedan spela kontrollerat men hade ett par missar i sjunde omgången och britterna, som kom in i matchen allt mer, gick ikapp till 3-3.

Inför tionde omgången var Sverige i ledning med 4-3 och britterna hade fördel av sista sten. Rasmus Wranå, som spelade bra under hela finalen, var säkerheten själv och gav Sverige ett bra läge tidigt. Britterna kunde utmana med en gömd poängsten, men Niklas Edin lyckades få bort den genom att knocka en egen.

”Vi har vunnit va?”

Omgången slutade med att den sista brittiska stenen säkert placerades mitt i boet och vid ställningen 4-4 gick matchen till skiljeomgång, där i stället svenskarna hade fördel av sista sten.

Mot slutet av skiljeomgången hade Sverige en poängsten i boet. Med näst sista svenska stenen kunde Niklas Edin gömma den något, även om stenen blev lite kort. Men det räckte för att britterna inte skulle lyckas få bort poängstenen och då stod det klart – Sverige hade vunnit med 5-4.

– Både semifinalen och finalen är otroligt välspelade och tuffa matcher. Vi kämpade ända in i det sista och det var ned på millimetrar i flera lägen i båda matcherna. Det känns helt sjukt. Jag fick nästan fråga ”Vi har vunnit, va?”, så det har varit väldigt tajta matcher och väldigt mycket känslor där ute, säger Edin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet