Två cyklister i VM

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Här fixar Australien VM-guld – efter hundradelsdrama. Foto: SVT

Grace Brown tog nytt VM-guld efter hundradelsdrama i lagtempot: ”Känner mig girig”

Uppdaterad
Publicerad

Grace Browns perfekta avslutande säsong gav ett nytt VM-guld i dag. Australiskan var lok i mixedtempot som vann ett hundradelsdrama i Zürich.

När Brown spurtade frenetiskt mot målet med Brodie Chapman i rygg var man ute efter ledande Tyskland. Man lyckades och var 85 hundradelar före i mål efter att ha gett allt. De satt utpumpade på asfalten en lång stund efteråt på Sechseläutenplatz.

– Jag känner mig lite girig, jag behöver några fler regnbågströjor i min garderob, skämtade Brown efteråt om den tröja som tilldelas världsmästare i cykel enligt Cyclingnews.

Grace Brown, 32, vann OS-tempot, VM-tempot söndags och nu detta guld. Hon har aviserat att detta blir hennes sista säsong.

Bakom gjorde Italien en attack mot guldet men var åtta sekunder för sent ute och fick nöja sig med bronset i detta täta lopp där segertiden låg på en timme och tolv minuter. Det var tre startande både i herr- och damdelen och tiden räknades på den som var tvåa i mål. Herrarna startade först och när de gick i mål tog damerna över i en flygande växling med grön ljussignal.

Danmark enda nordiska lag

Danmark, slutade femma, var enda nordiska lag som ställde upp och stornationerna Belgien och Nederländerna valde att inte ställa upp i denna tävlingsform som kördes för femte gången men inte riktigt satt sig.

– Jag skulle älskat att få köra lagtempo. Jag önskar att Sverige någon gång skulle ställa upp med något lag. Jag vet att många cyklister tycker att det är bland det roligaste man kan köra, säger SVT Sports expert Nathalie Eklund.

Resultat lagtempo-VM, Zürich, 53,7 km:

1) Australien 1.12.52,28 (Michael Matthews, Ben O'Connor, Jay Vine, Grace Brown, Brodie Chapman, Ruby Roseman-Gannon)

2) Tyskland +0,85 (Marco Brenner, Miguel Heidemann, Maximilian Schachmann, Franziska Koch, Liane Lippert, Antonia Niedermaier)

3) Italien + 8,25 (Edoardo Affini, Mattia Cattaneo, Filippo Ganna, Elisa Longo Borghini, Soraya Paladin, Gaia Realini)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.